De ziektekostenverzekering dekt het gebruik van de nieuwste toevoeging aan het testarsenaal, de antigeensneltest, in twee specifieke situaties. Het Riziv geeft op zijn site een overzicht van welk bedrag in rekening kan worden gebracht voor welk type covid-test.
De antigeensneltesten hoeven niet geanalyseerd te worden in een laboratorium. Het is een tool die zich leent voor het sneller testen en isoleren van personen. De overheden hebben besloten om de test in twee gevallen terug te betalen: als hij wordt uitgevoerd tijdens de eerste vijf dagen met symptomen of bij een persoon die een laag-risicocontact had met een besmette collega in een ‘belangrijke en niet-kwetsbare gemeenschap’ waar minstens twee infecties zijn vastgesteld. De uitdrukking verwijst naar essentiële diensten zoals politie, brandweer, scholen, kinderopvang, jeugdhulp, enz. (woonzorgcentra niet inbegrepen ). Het idee is om contacten sneller op te sporen en het uitvallen van de diensten te voorkomen.
Het Riziv zegt dat het de 16,72 euro incl. BTW voor de test (maximale wettelijke prijs) zal dekken door de arts die het factureert terug te betalen, op voorwaarde dat de kit gekocht werd en niet gratis verstrekt werd door de overheid. Momenteel kunnen antigeensneltesten worden uitgevoerd door ziekenhuizen, triage- en testcentra, erkende artsen of klinische laboratoria, net zoals schoolartsen, een coördinerende artsen of een bedrijfartsen. Hij voert de test zelf uit (of kan de betrokkene met een voorschrift en een CTPC-code van 16 tekens doorverwijzen naar mijngezondheid.be zodat ze een tijdslot kunnen reserveren in het centrum van hun keuze).
Men kan ook een antigeensneltest uitvoeren die niet onder de 2 situaties valt die recht geven op terugbetaling, aldus het Riziv. “U kunt bijvoorbeeld een test laten uitvoeren die door een werkgever, een particuliere instelling of door openbare besturen om preventieve doeleinden (culturele evenementen, enz.) wordt vereist”. Ook als de test niet in aanmerking komt voor terugbetaling moet men de richtlijnen van Sciensano respecteren en het gebruikte materiaal moet op de lijst van de aanbevolen tests staan die gepubliceerd werd door het FAGG.
Het Riziv vatte de nodige informatie samen op de pagina ‘Wanneer en hoe een COVID-19-test aan ons factureren?’