Situatie in België en negen andere EU-lidstaten "zeer zorgwekkend" (ECDC)

De nieuwe opstoot van besmettingen met het coronavirus slaat overal in Europa toe. Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) heeft de situatie in België en negen andere lidstaten vrijdag als "zeer zorgwekkend" bestempeld. In nog eens tien lidstaten geldt de situatie als "zorgwekkend".

"De epidemiologische situatie in de EU wordt momenteel gekenmerkt door een snelle en sterke stijging van het aantal gevallen en een zwakke maar traag stijgende mortaliteitsgraad", zo luidt het in de nieuwe evaluatie van het ECDC. Het agentschap verwacht dat de besmettingen, het aantal hospitalisaties en overlijdens de komende twee weken nog zullen toenemen. 

In België, Nederland, Polen, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Griekenland, Hongarije en Slovenië wordt de situatie als "zeer zorgwekkend" omschreven. "Zorgwekkend" is de situatie in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Roemenië en Slovakije. In de minst zorgwekkende categorie bevinden zich Italië, Spanje, Zweden en Malta.  

Bij het bepalen van deze categorieën baseert het ECDC zich op een aantal absolute waarden (aantal gevallen, hospitalisaties en overlijdens), maar ook hun recente evolutie. Volgens de laatste projecties zou het aantal besmettingen en overlijdens de komende twee weken met ongeveer 50 procent toenemen, om een wekelijks ritme van 300 nieuwe gevallen en 2,7 overlijdens per 100.000 inwoners te bereiken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.