Onaangekondigde controles in 18 woonzorgcentra Orpea in Wallonië

Waals minister van Gezondheid Christie Morreale heeft haar diensten de opdracht gegeven om onaangekondigde controles uit te voeren in de 18 woonzorgcentra van Orpea in Wallonië. Het bedrijf kwam in opspraak met de publicatie van een boek waarin misbruiken in de rusthuizen aan de kaak worden gesteld.

Twaalf controles werden intussen uitgevoerd. Dat leidde tot acht positieve adviezen, twee gemengde adviezen en één erg verontrustend advies.

Morreale verzekerde dinsdag in het parlement dat er gevolg zal worden gegeven aan de inspecties, maar dat er ook meer structurele maatregelen zullen worden genomen. Het Waalse agentschap dat de sector opvolgt, zal volgende week samenkomen om voorstellen te doen rond aanpassingen aan de wet. De overheidsfinanciering zal afhankelijker worden gemaakt van kwaliteitsindicatoren rond hygiëne en voeding. Er zal ook worden gewerkt aan nieuwe sancties.

In Wallonië werden tot op heden dertien klachten ingediend over tien woonzorgcentra, onder meer over de medische opvolging, de patiëntenrechten en de voeding.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.