Nieuwe campagne sensibiliseert rond alomtegenwoordigheid van alcohol

VAD/De Druglijn heeft een nieuwe campagne gelanceerd die de Vlaming wil doen stilstaan bij het nuttigen van alcohol bij heel wat standaardsituaties. Denk aan het kraambezoek, na het sporten of in de sportclub bij het supporteren voor de kinderen.

De campagne van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs en de Druglijn stelt via affiches en video's op de sociale media de vraag 'Is het altijd alcoholtijd?'. Zo willen ze mensen laten stilstaan bij de alomtegenwoordigheid of situaties waarin alcohol vaak nog vanzelfsprekend is, klinkt het in een persbericht.

De campagne moet een "schijnbare vanzelfsprekendheid" van alcohol in vraag stellen, bijvoorbeeld bij een terrasje in de zon, het EK Voetbal of een zomerse barbecue. Daarbij ligt de focus op "hoe tegenstrijdig alcoholgebruik soms is", zoals alcohol bij het supporteren voor de kinderen, in een werksetting, bij en kraambezoek of na het sporten.

"Het is al langer duidelijk dat alcohol steeds vaker kritisch bekeken wordt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder, bewuster of geen alcohol te drinken. Terecht, want alcohol is geen alledaags product. De campagne moedigt iedereen aan om voor zichzelf die vraag te stellen: hoort alcohol er wel altijd en quasi automatisch bij?", aldus coördinator Tom Evenepoel van De Druglijn.

VAD/De Druglijn lieten ook een enquête afnemen bij 1.035 Vlamingen. Negentig procent vindt het geen goed idee om alcohol te drinken tijdens de lunchpauze met collega's en twee op de drie vinden het niet kunnen tijdens het supporteren voor de sportmatch van de kinderen. De helft van de bevraagden vindt het niet op zijn plaats tijdens babybezoek in het ziekenhuis. Anderzijds wist maar de helft dat alcohol al vanaf een glas schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Net niet de helft heeft wel eens het gevoel zich te moeten verantwoorden wanneer ze niet willen drinken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.