Muggenoverdraagbare ziekten zoals dengue in opmars in Europa

Het aantal gevallen van muggenoverdraagbare ziekten zoals knokkelkoorts (dengue) neemt toe in Europa. Dat meldt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Door de klimaatverandering zijn er in Europa gunstige leefomstandigheden voor invasieve muggen die de ziekten dragen.

In 2023 werden 130 gevallen van lokaal opgelopen knokkelkoorts geregistreerd in de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Ter vergelijking: in 2022 waren er 71 gevallen. Dat is een "aanzienlijke toename" ten opzichte van 2010-2021, luidt het. In die periode waren er 73 gevallen. Het aantal mensen dat knokkelkoorts opliep in andere landen dan de bovenvermelde en de ziekte mee naar huis nam, is ook gestegen. In 2022 waren er 1.572 gevallen, in 2023 4.900.

"Europa ziet nu al dat klimaatverandering gunstige omstandigheden creëert voor invasieve muggen om zich te verspreiden naar gebieden die voorheen gespaard bleven", zegt Andrea Ammon, directeur van het ECDC. Op die manier raakt een groter aantal mensen besmet met onder meer knokkelkoorts en het westnijlvirus.

In 2023 werden 713 gevallen van het westnijlvirus geregistreerd,  67 mensen overleefden het virus niet. De ziekte werd opgelopen in 123 regio's van negen EU-landen. De Culex pipiens, de mug die verantwoordelijk is voor het westnijlvirus, is over heel Europa terug te vinden. De tijgermug heeft momenteel een zelfstandige populatie in 13 Europese landen. Het meest recente land waar de mug zich gevestigd heeft, is Cyprus. 

Voor het ECDC zijn gecoördineerde controlemaatregelen, zoals muskietennetten en insecticiden,  cruciaal om de ziekten in te dammen. Daarnaast zijn het verwijderen van stilstaand water van balkons en in tuinen en jezelf beschermen essentiële maatregelen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.