De expertisecentra dementie stelden een top-tien samen van aanbevelingen in verband met maatregelen rond dementie. "Als expertisecentra Dementie zouden we al blij zijn mocht nog maar een handvol van deze beleidsaanbevelingen door het toekomstig beleid in acties worden omgezet."
De top 10 van de beleidsaanbevelingen ziet er als volgt uit:
- Ontwikkel beleid om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Kwaliteit van zorg voor personen met dementie en hun mantelzorgers staat of valt met kwalitatief personeel. Dat staat nu al zwaar onder druk, maar de uitdaging zal door demografische ontwikkelingen alleen maar groter worden. Dit oplossen moet topprioriteit worden van elk toekomstig beleid.
- Maak werk van een nieuw geactualiseerd dementiebeleidsplan, opnieuw voor de volgende 5 jaar. Op die manier blijven we met en voor alle belanghebbenden werken aan goede dementiezorg.
- Werk aan promotie van hersengezonde leefstijl. Elke zorgbehoefte die we kunnen vermijden, is de meest efficiënte zorg.
- Integreer verder het referentiekader dementie als ruggengraat van goede dementiezorg, zowel in woonzorgcentra, thuiszorg als ziekenhuizen.
- Ondersteun mantelzorgers van personen met dementie via psycho-educatie en thuisbegeleiding dementie.
- Veranker expertise in dementiezorg in elke zorgsetting: de referentierol dementie bij de diensten voor gezinszorg en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen, van de referentiearts dementie, referentiepersonen dementie in het ziekenhuis.
- Bed de dementie-expertise in binnen de Eerstelijnszones in samenspraak met de regionale Expertisecentra Dementie.
- Verdubbel de zorgratio naar het voorbeeld van zorg voor mensen met een beperking of ziekenhuiszorg.
- Voorzie een persoonsvolgend budget voor personen met jongdementie.
- Faciliteer de opstart van een campagne-organisatie ‘Samen tegen alzheimer’ met alle relevante stakeholders in Vlaanderen en Wallonië.
"Als Expertisecentra Dementie zouden we al blij zijn mocht nog maar een handvol van deze beleidsaanbevelingen door het toekomstig beleid in acties worden omgezet", klinkt het bescheiden. "Vanuit de missie van de Expertisecentra Dementie streven we naar een dementie-inclusieve samenleving die met dementie kan omgaan zodat elke mens die ermee te maken heeft, zich gewaardeerd en ondersteund voelt. Dit kan alleen maar als ook de toekomstige machthebbers en politici de juiste beslissingen nemen om zo’n samenleving mogelijk te maken. We zijn hoopvol."
Klik hier om het Memorandum 2024 te lezen.