Als de grote leveringen van vaccins in het tweede en derde kwartaal geen vertragingen oplopen, blijft het haalbaar dat iedereen tegen september een eerste inenting met een coronavaccin gekregen zal hebben. Dat heeft de taskforce vaccinatie zaterdag gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie. De vertraging bij Moderna bij de eerste levering heeft in principe weinig impact, omdat het om een beperkt aantal dosissen gaat. Bovendien levert AstraZeneca eind volgende week de eerste vaccins aan ons land.
Van het AstraZeneca-vaccin, dat vrijdag werd goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA, verwacht België een eerste levering van rond de 80.000 dosissen op 7 februari. Tien dagen later volgt normaal een tweede levering van rond de 200.000 dosissen, verduidelijkt voorzitter van de taskforce Dirk Ramaekers na afloop van de persconferentie.
Intussen wachten de autoriteiten op het rapport van het EMA over het Brits-Zweedse vaccin. Dat wordt vandaag/zaterdag of morgen verwacht. Het middel kreeg voorwaardelijke toelating voor de Europese markt voor iedereen boven de 18 jaar. Maar Duitsland liet voor die toelating al weten af te raden het vaccin aan mensen ouder dan 65 jaar toe te dienen, waardoor twijfels rezen over de effectiviteit bij ouderen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) had vrijdagavond al gemeld dat hij de experten van de vaccinatietaskforce gevraagd heeft om na te gaan of de Vlaamse vaccinatiestrategie moet worden aangepast op basis van het rapport van het Europees geneesmiddelenbureau over AstraZeneca's vaccin.
Voorts raakte vrijdag raakte bekend dat het Amerikaanse bedrijf Moderna in de eerste week van februari zowat 20 procent minder coronavaccins aan België zou leveren dan eerder gepland. Ook AstraZeneca had overigens eerder al laten weten dat er minder dosissen geleverd zouden worden dan vooraf afgesproken.
Toch blijft het volgens de taskforce vaccinatie mogelijk om aan het huidige scenario vast te houden, namelijk een eerste prik voor iedereen in september. "Als de voorspellingen voor leveringen in het tweede en derde kwartaal kloppen, kunnen we de laatste fase inzetten net voor de zomer", zegt voorzitter Dirk Ramaekers. "Richting september zou iedereen gestart moeten zijn met de vaccinatie."
De minder grote levering van Moderna volgende week zal volgens Ramaerkers weinig impact hebben op de strategie. "Dat komt omdat die eerste leveringen beperkt zijn. Een week een mindere levering is niet dramatisch, maar het is wel belangrijk dat de volgende, grotere leveringen geen vertraging oplopen."
Een farmabedrijf dat de afspraken niet kan nakomen is uiteraard ergerlijk, zegt Ramaekers. "Ik heb wel de indruk dat firma's nu op zijn minst trachten zeer proactief te communiceren, twee à drie weken op voorhand, als er problemen zijn. Dat helpt ons zeker. Maar elke wijziging leidt evident tot ergernis."
Vrijdag maakte Johnson & Johnson ook de testresultaten van hun kandidaat-vaccin bekend. De beschermingsgraad bleek erg te verschillen van die van Pfizer/BioNTech en Moderna. "We zien inderdaad grote verschillen, maar om dat verder te bestuderen wachten we op de volledige onderzoeksdossiers", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme daarover. "Voor AstraZeneca en J&J hebben we die nog niet. We mogen alvast niet vergeten dat het vaccin van J&J maar uit één dosis bestaat. Bovendien is het belangrijk om vaccins van meerdere spelers te hebben zodat we verschillend en soms sneller kunnen schakelen."