© KU Leuven - Rob Stevens
De KU Leuven heeft het feestjaar, naar aanleiding van haar 600e verjaardag, zaterdag officieel afgetrapt. De universiteit zet haar deuren twee dagen lang wagenwijd open voor het publiek, en organiseert een resem rondleidingen, lezingen, wandelingen en andere activiteiten. KU Leuven-rector Luc Sels hoopt op zo'n 20.000 bezoekers.
"Iedereen heeft zich dubbel geplooid om dit feestjaar voorbereid te krijgen. We zijn er al enkele jaren mee bezig, en het blijft toch hard werken tot het laatste moment", vertelt rector Luc Sels. "Nu zijn we er helemaal klaar voor. Ik voel veel enthousiasme bij de onderzoekers, bij de professoren en bij de andere partners om er een geslaagd weekend van te maken."
Om haar verjaardag te vieren zet de universiteit de deuren van haar gebouwen en onderzoekslabo's open voor het breed publiek. Bezoekers kunnen een inkijk krijgen in het wetenschappelijk onderzoek en een blik werpen op het patrimonium van de universiteit. Drie trefpunten, de Universiteitshal in het centrum van de stad, faculteit Geneeskunde op Gasthuisberg, en het Quadrivium op Arenberg, loodsen geïnteresseerden langs wetenschappelijke routes en lezingen.
Een greep uit het aanbod: aan de faculteit Letteren wordt een voorleesmarathon gehouden, bio-ingenieurs tonen hun bananencollectie -die de grootste ter wereld is-, op Gasthuisberg kan je een gezondheidspas laten opstellen, kinderen kunnen ervaren hoe een exoskelet aanvoelt en geïnteresseerden kunnen een leugendetector uittesten. In totaal zijn er zowat honderd activiteiten, verspreid over zestig locaties.
"We willen tonen aan de samenleving welke inzichten de wetenschap vergaart, en hoe dat het leven van mensen ten goede komt", vertelt rector Sels. "Het is voor mij een geslaagd weekend als de mensen een verwonderd en verrijkend gevoel overhouden aan hun bezoek."
Ook Leuvenaars zelf zijn welkom om een blik achter de schermen te werpen. Met een kunstinstallatie en vele feestjes zaterdagavond, draagt het stadsbestuur mee aan de festiviteiten. "We blikken terug op een heel vruchtbare samenwerking tussen stad en universiteit", stelt Sels. "Zo willen we de afstand tussen de stad en de universiteit verder verkleinen."