Elf koepels van de Vlaamse eerstelijnszorg, waaronder Domus Medica en het Vlaams Artsensyndicaat, eisen in een gezamenlijke open brief aan de Vlaamse regering dringend extra middelen voor lokale zorg. Het gaat onder meer over de subsidiëring van de 60 zorgraden, waarin zorgverleners zich vrijwillig engageren.
Het conflict met Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) draait rond de omwenteling in de zorg, schrijft De Morgen. Vlaanderen wil dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en dat wie ziek wordt, dicht bij huis wordt geholpen. Daarom werd op 1 juli 2020 Vlaanderen opgedeeld in 60 eerstelijnszones met telkens 100.000 inwoners, bestuurd door een zorgraad. Daarin zitten politici, zorgverleners en patiëntenverenigingen.
"Een aantal enthousiaste zorgverleners engageerden zich de afgelopen jaren binnen de zorgraad", klinkt het in de open brief. "De voorbije twee jaar kwam daarbij nog het lokale crisismanagement van de Covid-19 pandemie. Dat bewees de relevantie van de zorgraden, maar verhoogde enorm de werkdruk."
De Vlaamse zorgkoepels vragen daarom een correcte vergoeding om geëngageerde zorgverleners gemotiveerd te houden.
De problematiek werd al verschillende malen aangekaart bij minister Beke en zijn kabinet, luidt het. "Tot op heden kwam er echter nog geen voorstel van oplossing. Integendeel!" Minister Beke gaf aan geen extra middelen te vragen omdat volgens hem de deelname van zorgverstrekkers aan de zorgraden al gedekt is door een bestaande subsidie van 750.000 euro.
"Dat bedrag is voor de elf zorgberoepsgroepen, die meer dan 100.000 zorgeverleners vertegenwoordigen. Dat is totaal onvoldoende", aldus de koepels. Ze vragen een dringend onderhoud met minister Beke en een hoorzitting in het Vlaams parlement.
In een reactie aan De Morgen laat het kabinet-Beke weten dat er door de coronacrisis nog geen werk kon worden gemaakt van een duidelijke taakomschrijving van de zorgraden. "We zullen dat de komende tijd opnemen."