Kamercommissie zet licht op groen voor terugkeercoaches

Het plan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om terugkeercoaches of 'Terug naar Werk-coördinatoren' in te zetten om langdurig zieken weer aan de slag te krijgen, heeft deze voormiddag groen licht gekregen in de Kamercommissie Sociale Zaken. De plenaire stemming is echter nog niet voor meteen, want op vraag van oppositiepartij PVDA komt er een tweede lezing.

De terugkeercoaches maken deel uit van de ambitie om de half miljoen langdurig zieken in België zo goed mogelijk te re-integreren. Omdat slechts ongeveer 10 procent in staat is om opnieuw aan de slag te gaan en van die groep ongeveer de helft op eigen kracht de weg naar werk terugvindt, mikt Vandenbroucke op de restgroep die een duwtje in de rug nodig heeft, klonk het in september. 

Het idee was toen om de voorbereidingen in november te starten, om de eerste terug naar werk-coördinatoren vanaf 2022 te laten beginnen bij de mutualiteiten. Het wetsontwerp van Vandenbroucke kreeg woensdag alvast groen licht in de Kamercommissie Sociale Zaken, maar op vraag van de extreem-linkse PVDA komt er nog wel een tweede lezing. De stemming in de plenaire vergadering is dus nog niet voor meteen. 

Ook N-VA staat sceptisch tegenover de plannen van Vandenbroucke. "Vandaag slagen 260 adviserend artsen er niet in om tijdig alle nieuwe langdurig zieken te bereiken voor de opstart van een re-integratietraject, laat staan mensen die al langer invalide zijn. We vragen ons af waarom 60 terug naar werk-coördinatoren daar dan wel in zouden slagen", zegt Kamerlid Valerie Van Peel. De oppositiepartij vindt het ook vreemd dat de terugkeercoaches onder de mutualiteiten worden ondergebracht. "De langdurig zieken blijven in de eerste plaats hun leden, wiens belangen ze willen behartigen", klinkt het. Van Peel pleit voor een informelere vorm van re-integratie, met de arbeidsartsen en preventiediensten in de hoofdrol.

De terugkeercoaches zijn maar één element in de strategie van de regering om langdurig zieken terug aan werk te krijgen. In het kader van de begrotingsbesprekingen besliste de Vivaldi-coalitie vorige maand nog dat langdurig zieken die manifest weigeren om stappen richting re-integratie te zetten, een deel van hun uitkering kunnen verliezen. Dat geldt ook voor werkgevers met bovenmatig veel langdurig zieken of ziekenfondsen die er niet in slagen voldoende mensen aan het werk te helpen.

> 350 euro om overheidstool arbeidsongeschiktheid te testen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    18 november 2021

    Weer 60 man minder in de langdurig werklozen statistieken !