Jessa Ziekenhuis ontdekt eerste BA.3-subvariant in ons land

Het labo van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt heeft voor het eerst in ons land de BA.3-subvariant van omikron ontdekt. Dat schrijft Het Belang van Limburg en het nieuws wordt door Jessa aan Belga bevestigd. Voorlopig ziet het er echter niet naar uit dat de subvariant een grote impact zal hebben, klinkt het.

Het labo van Jessa heeft momenteel al negen BA.2-subvarianten en één geval van de BA.3-subvariant ontdekt. Het gaat om het eerste geval van de BA.3-subvariant van omikron in België.

"Heel veel nieuws is er tot nog toe nog niet. De data zijn zeer gelimiteerd", zegt prof. dr. Peter Messiaen, naast internist-infectioloog bij Jessa ook professor virologie aan de Universiteit Hasselt.

In sommige landen neemt de subvariant het over van omikron BA.1, zoals onder meer in Denemarken. Een aantal mutaties in het S-proteïne suggereren een nog betere overdraagaarheid ten op zichte van de BA.1-subvariant. Voor zover geweten geldt bij de subvariant hetzelfde risico op hospitalisatie.

Heeft BA.3 dan een betere 'immune escape' dan BA.1, en werken de vaccins met andere woorden even goed? Dat lijkt voorlopig zo te zijn, aldus dr. Messiaen. Voorlopig lijkt de subvariant ook niet meer symptomen te veroorzaken.

BA.3 zou mogelijk nog iets moeilijker te detecteren zijn op basis van een PCR-test, maar harde data zijn er voorlopig niet. Momenteel is het dus nog iets te vroeg om een inschatting naar de evolutie van de pandemie te maken, klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.