De Barometer Artificiële Intelligentie in de huisartsgeneeskunde onthult in samenwerking met MediSfeer voor het eerst hoe huisartsen denken over AI. In een reactie laat dr. Michel Creemers weten dat hij de introductie van Artificiële Intelligentie genuanceerd bekijkt. AI kan het foutenrisico verminderen, maar is op dit moment zeker zelf niet vrij van fouten.
AI is welkom, maar niet de heilige graal”, meent hij. “Ik bekijk de introductie van AI genuanceerd. AI kan zeker het foutenrisico verminderen, maar het is zelf ook niet vrij van fouten. We moeten zeker voor geneeskunde werken met gevalideerde systemen."
"In de praktijk is technologische steun welkom, bijvoorbeeld bij het voorschrijven van radiologie als beslissingsondersteuning. Toch zet de patiënt zelf de arts vaak onder druk om medische beeldvorming voor te schrijven, al bepaalt die beeldvorming niet alles. Ze is wel een goed instrument voor bijkomend onderzoek. De discussie zal nog aanhouden zolang de overheid en de ziekenfondsen die verkeerde perceptie niet weghalen.”
“Voor de praktijkvoering van de huisartsen kan AI een deel van ons werk overnemen: toestellen die gegevens op afstand lezen of omdat we die toestellen vanop afstand zullen bedienen. Sowieso gebruiken de meeste huisartsen sinds de pandemie het telefoonconsult, iets minder het videoconsult. Heel wat collega’s houden evenmin nog een vrije raadpleging. Patiënten kunnen medicatie laten voorschrijven via hun gmd… een realiteit die je moet accepteren.”
“Anderzijds: we behandelen mensen, geen cijfers! De ontmenselijking van de job vormt ongetwijfeld een sterke bedreiging. Denk ook aan geïsoleerde hoogbejaarden die vaak maar al te blij zijn als de arts eens langskomt omdat het het enige menselijke contact is die dag. Dat AI mogelijke nieuwe psychosociale risico’s kan opwekken? Het zal de bestaande risico’s eerder versterken.”
“AI kan het flow management misschien wat verbeteren, maar is daarbij absoluut niet de enige factor. Het is nu ook weer niet de heilige graal. Ik ben in onze praktijk een wat oudere arts die over tien jaar stopt met werken, dus veel van de veranderingen door Ai zal ik niet meer meemaken, vermoed ik. Ik merk dat mijn jongere collega’s veel mailen met hun patiënten, maar zelf mis ik toch wat lichaamstaal en intermenselijke interactie om feiten precies te interpreteren.”
> Wat verwachten huisartsen van artificiële intelligentie? (enquête)
> "AI: nuttig om zorgkwaliteit mee te borgen" (Dr. Vanhoof)
> "Geen tegenstander maar een bondgenoot" (Dr. van den Brandt)