"Huisartsen piepen en kraken in Nederland"

De werkdruk op de huisartsen neemt er onverminderd toe, in die mate zelfs dat sommige huisartsen door personeelsgebrek deze zomer niet met vakantie kunnen. Eerder al raakte bekend dat patiënten zich niet meer kunnen inschrijven en dat sommige huisartsen er al voor hun pensioen de brui aan geven. Een en ander is redelijk herkenbaar.

Al enkele maanden zitten de onderhandelingen over een akkoord met de verantwoordelijke minister Kuipers muurvast. Intussen verbetert de situatie er niet op. Zo vinden huisartsen met een praktijk almaar moeilijker externe invallers, vooral in wat wij 'huisartsarme gebieden' zouden noemen. Maar nu blijkt het voor hen ook steeds minder haalbaar om zelf vakantie te nemen terwijl huisartsen er net zoals bij ons razend drukke coronajaren hebben opzitten.

Vakantie?

Een trendonderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) wijst uit dat 5,4%  van de huisartsen of hun medewerkers niet met vakantie konden en 6% het moest stellen met een korte vakantie. Nog eens 18% paste zijn vakantieplanning aan, terwijl niet minder dan een derde van de praktijken externe huisartsen of assistenten inhuurde om vakanties überhaupt mogelijk te maken. Vooral solo-huisartsen zitten in de rats.
Aard Verdaasdonk is zelf huisarts en vice-voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Hij vertelt op de Nederlandse radio over de werkdruk in het programma Nieuws en co. Daar zegt hij letterlijk dat huisartsen 'piepen en kraken'. "Op dit moment ervaren we dat we tal van problemen uit andere sectoren moeten oplossen, wat mee de hoge werkdruk verklaart."

Een collega uit Valkenburg vreest dat "de volgende stap is dat de praktijk voor enkele dagen dichtgaat en dat er nieuwe patiënten geweigerd moeten worden waardoor patiënten geen huisarts meer zullen hebben." De praktijk in kwestie volgt ruim 4.200 patiënten op terwijl de norm in Nederland op 2.082 patiënten ligt. Toch houdt ze er voorlopig nog de moed in, al ging in juli de collega met wie ze de praktijk deelde, met pensioen en twee andere collega's uit de streek er nog voor hun pensioen de brui aan gaven.
Deze situatie is geen incident. In periodiek LHV-onderzoek stelde 70% van de praktijken in augustus uitval te hebben door ziekte of quarantaine.
Wilmar Schaufeli, emeritus hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie, wijst erop dat geregelde herstelmomenten een must zijn. Komt nog bij dat de professionele autonomie van huisartsen onder druk staat, onder meer door de talrijke onderhandelingen met zorgverzekeraars. "Zonder autonomie moet jij je aanpassen aan het werk in plaats van andersom, en dat kost veel energie."

> Geschokte huisartsen sturen minister 'motie van treurnis'

> Nakend zorgakkoord geeft dubbel gevoel

> "Drama als hoog opgeleide artsen net voor eindmeet afhaken"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    25 augustus 2022

    WD 40 , niet te koop bij de apotheker maar in elke “ doe het zelf”zaak !