Domus Medicavoorzitter Jeroen van den Brandt denkt niet dat AI huisartsen buitenspel zal zetten. Dat is in een notendop zijn reactie op de enquête van MediSfeer. Die eerste barometer Artificiële Intelligentie in de huisartsgeneeskunde onthult hoe huisartsen denken over AI.
Op de achtergrond gebeurt er al meer met AI dan de collega’s concreet in hun praktijkvoering ondervinden, schetst Jeroen van den Brandt. En hij somt als voorbeelden op:
· AI en Decision support: het is moeilijk om soms de juiste evidence te vinden rond een topic. Het verbaast dus niet dat EBPracticenet met een AI-zoekmotor meer relevante search-resultaten wil aanbieden.
· AI zal bepaalde onderzoeken uit de 2e lijn meer mogelijk maken in de 1e lijn. Naast apps voor huidonderzoek evalueren de algoritmes retinopathie beter door deep learning dan mensen.
· AI kan die zaken highlighten die de arts helpen bij een juiste diagnose, wijzen op medicatie interacties, therapeutische suggesties geven, etc. Door te evolueren naar geïntegreerde medische dossiers, aangevuld met persoonlijke data van wearables en apps, familiale data, gegevens over de context (vb. milieu), etc. ontstaan er zeer grote data-sets waar de AI-steun belangrijker lijkt te worden. AI moet dus niet alle taken overnemen, maar de juiste zaken filteren waardoor de huisarts ‘beter onderbouwd’ kan beslissen.
"Artsen rekenen op een hogere snelheid en betrouwbaarheid van besluitvorming door AI, minder risico op fouten", gaat hij verder. "Meest beloftevol lijken de ‘predicting’ mogelijkheden: voorspellen welke behandeling voor welke patiënt de hoogste succeskans heeft. Zoals dat nu al gebeurt bij MS."
Anamnese vervangen?
"De vraag blijft of de algoritmes (gevoed met meer betrouwbare databases) uiteindelijk onze anamnese kunnen vervangen, bijvoorbeeld voor triage. Het is niet de bedoeling huisartsen buitenspel te zetten. Integendeel: de onderliggende algoritmes zouden patiënten met ernstiger aandoeningen eruit kunnen filteren, zodat artsen meer aandacht kunnen besteden aan mensen die dat écht nodig hebben, en andere zaken kunnen delegeren."
> Wat verwachten huisartsen van artificiële intelligentie? (enquête)
> "AI is nuttig om zorgkwaliteit mee te borgen" (dr. Vanhoof)