Huisarts buitenspel bij Belrai woonzorgcentra

Na advies van de Raad van State en op voorstel van Vlaams volksgezondheidsminister Crevits (CD&V) keurde de Vlaamse Regering nu definitief een besluit goed met overgangsbepalingen zodat woonzorgcentra op een goede en degelijke manier de BELRAI LTCF kunnen implementeren. Die beslissing raakte vorige week bekend. Maar de huisarts is blijkbaar weer de laatste om hierop voorbereid te worden.

Dat klaagt Prof. em. Jan De Lepeleire aan. Tegen eind van dit jaar zou 10% van de bewoners in een woonzorgcentrum een Belrai LTCF (Long Term Care Facilities) gehad moeten hebben. Dat systeem vervangt de welbekende Katz-schaal om de zorgzwaarte te beoordelen. Maar tussen theorie en praktijk staan heel wat hindernissen, niet het minst wat de huisartsen betreft.

Wat is precies het probleem? "In januari 2022, bijna anderhalf jaar geleden, had ik contact met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid met de vraag welke opleiding huisartsen daarvoor moesten volgen. Begin dit jaar en enkele weken geleden herhaald ik mijn vraag. Inmiddels zijn we op enkele weken voor de invoering (eind mei) en had nog geen enkele huisarts officieel bericht van wat hij of zij zal mogen doen, vereiste software, opleiding…"

Webinar op de valreep

"Ik heb het kabinet gewaarschuwd dat ze wel dat instrument willen invoeren, maar intussen de huisarts uitsluiten. Laatst hebben ze laten weten dat ze op 31 mei, een dag voor de invoering, een webinar zullen organiseren. Komaan."

"Op federaal niveau is het overigens nog erger", vervolgt de professor zijn aanklacht. "Op twee interministeriële conferenties werd afgesproken dat men dit zou invoeren. Alle deelnemers - een hele resem ministers - hebben die afspraak getekend. Maar Brussel zegt nu dat het de tijd niet heeft, Wallonië moet het nog eens goed bekijken… Je zult maar in Brussel of Wallonië wonen."

"Nog even ter herinnering: dat de Belrai de Katz-schaal zou vervangen, werd al beslist in… 2005! Achttien jaar geleden dus!" Dat terwijl er zich geregeld tragische gevallen voordoen bij ouderen die naar een woonzorgcentrum moeten maar daarbij niet degelijk begeleid worden. "In welk land leven we, waar we 54% van ons inkomen moeten afstaan, je met zowat de laagste pensioenen van Europa wordt opgezadeld en als je naar het woonzorgcentrum moet, je kinderen nog moeten bijpassen?"

Ook positief nieuws

In tandheelkundige middens noteerden we dan weer een positieve boodschap, rond Prof. De Lepeleire af. Met zijn eerstelijnszone Zora bakende hij immers zowel wonen, geestelijkle gezondheidszorg als mondzorg af als prioriteiten voor gezondheidszorg. "De vzw ‘gezonde mond’ waarvoor ik een voordracht hield om het belang van goede mondzorg te onderstrepen in de context van betere gezondheidszorg, staat in Gent en Leuven voor een goede samenwerking tussen de verschillende betreffende departementen. Met een ongelofelijk positief effect. De nieuwe opleiding van de CRA’s spitst zich daar volop op toe en komt er weldra aan", luidt het.

> Antwerpse EL-zone Zora mikt op beter wonen, betere mondzorg en GGZ

> Zorgzwaartesysteem goedgekeurd voor woonzorgcentra

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Miguel Derijcke

    10 mei 2023

    Belrai zat op mijn Health one reeds een paar jaren geleden zonder dat er ons iets werd medegedeeld
    uit nieuwsgierigheid heb ik er een aantal patienten oa mijn reeds overleden vader na COVIDuitbraak in zijn rusthuis.
    al deze files zijn verdwenen alsook de applicatie zelf