Groen wil endometriose, een pijnlijke aandoening waar 1 op de 10 aan lijdt en die kan lijden tot onvruchtbaarheid, hoger op de politieke agenda plaatsen. Frankrijk kondigde recent een nationaal actieplan aan tegen de ziekte en ook Vlaanderen moet volgen, vindt Groen-parlementslid Celia Groothedde. "De Vlaamse regering moet inzetten op sensibilisering en informatie, om zo duizenden vrouwen onnodige pijn te besparen", aldus Groothedde.
"Miljoenen vrouwen lijden in stilte: dat is krankzinnig". Dat zei de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran bij de aankondiging van een nationaal actieplan tegen de ziekte endometriose. "Endometriose is geen ziekte van vrouwen, het is een ziekte voor onze hele samenleving", zo vulde de Franse president Macron aan.
Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Het komt bijvoorbeeld rond de eierstokken of darmen te zitten. Daar ontstaan dan ontstekingen of cystes, want het endometriose-slijmvlies kan niet weg uit het lichaam. Normaal baarmoederslijmvlies verlaat het lichaam tijdens de ongesteldheid. De aandoening kan leiden tot extreme pijn en onvruchtbaarheid.
Volgens Vlaams parlementslid Celia Groothedde blijft de ziekte te vaak onder de radar. "De zware pijnen worden namelijk vaak weggezet als 'normale' menstruatiepijn, waardoor een juiste diagnose - laat staan de juiste zorg - vaak jaren op zich laat wachten", klinkt het.
Frankrijk is intussen in actie geschoten, in Nederland is een onderzoek opgestart en ook in Brussel, in het parlement van de Franse Gemeenschap is een plan goedgekeurd rond de pijnlijke ziekte. Maar in Vlaanderen blijft het te stil, meent Groothedde. Zij vindt dat Vlaanderen "in actie moet schieten".
"Er is nood aan meer sensibilisering bij artsen en patiënten om zo sneller een diagnose te stellen, via medische opleidingen, mediacampagnes én de schoolbanken. Aangezien 1 op 10 te aan deze venijnige ziekte lijdt is het belangrijk dat jongeren weten dat kreupelende pijn niet normaal is wanneer ze menstrueren, zodat ze de reflex hebben om hulp te zoeken in plaats van zoals talloze anderen in stilte te lijden", besluit de Groen-politica.
Enkele weken geleden heeft meerderheidspartij Vooruit in de Kamer al een resolutie ingediend waarin de partij meer aandacht vraagt voor de ziekte.
In die resolutie vraagt Kamerlid Karin Jiroflée onder andere meer aandacht voor de ziekte in de vormingen voor huisartsen en gynaecologen. Ze wil ook dat er meer aandacht is voor de ziekte in het onderwijs, en dan voornamelijk het middelbaar onderwijs, maar ook de artsenopleiding, zodat zowel meisjes en vrouwen als dokters de symptomen sneller associëren met endometriose. Vooruit wil ook dat het RIZIV endometriose chirurgie beter dekt. De ziekte vraagt een multidisciplinaire behandeling, maar vandaag wordt deze onvoldoende efficiënt gefinancierd.
Lees ook : "Endometriose kost jaarlijks gemiddeld 9.411 euro per patiënte" (voorstel kamerresolutie)