Op het jaarlijkse Vaccinatiesymposium van de Universiteit Antwerpen heeft een volle aula dokters, wetenschappers en studenten vrijdag geluisterd naar de Amerikaanse kinderarts Stanley Plotkin. De 86-jarige "vader van de vaccinwetenschap" praatte er over de successen en mislukkingen van de vaccinologie. "Er is al een lange weg afgelegd, maar we hebben ook nog een lange weg te gaan."
Op de UA-campus Drie Eiken in Wilrijk ging vrijdag de 17de editie van het "Valentijn Vaccinsymposium" door. Meer dan 500 dokters, wetenschappers, verpleegkundigen en studenten waren aanwezig. Voor het eerst ging er gelijktijdig een Franstalig vaccinsymposium door in Brussel. De Amerikaanse arts Stanley Plotkin sprak op beide conferenties.
"Plotkin is wereldwijd een eminentie op het vlak van vaccinaties", zegt Heidi Theeten (UAntwerpen). "Zijn leven lang deed hij onderzoek naar vaccins, en hij is de auteur van het gezaghebbende naslagwerk 'Vaccines'. De Amerikaan is uitvinder van het vaccin tegen rubella of rodehond. Hij deed ook belangrijk werk voor vaccins tegen onder andere polio en rabies.
In Antwerpen praatte Plotkin over de lange weg die de vaccinwereld al heeft afgelegd. "Er bestaat geen twijfel over dat vaccins enorme invloed hebben op de gezondheid, wanneer ze uiteindelijk ontwikkeld zijn. Maar daar gaat een enorm complex en lang wetenschappelijk proces aan vooraf."
Bovendien hebben vaccinologen nog enorme opdrachten voor de boeg. Plotkin wijst in het bijzonder op het griepvaccin, dat nog een pak doeltreffender kan, het kinkhoestvaccin dat niet voor lange tijd effectief is en het gebrek aan een HIV-vaccin.
Zelf denkt de 86-jarige arts nog niet meteen aan ophouden. Plotkin is volop aan het werk aan een vaccin tegen het wijdverspreide cytomegalovirus, dat vooral gevaarlijk is voor ongeboren kinderen en mensen met een zwakke afweer. Hij probeert ook om het vaccin tegen het rotavirus, dat jonge kinderen kan treffen, te verbeteren.