Regering maakt komaf met ziektebriefje voor 1 dag in grotere bedrijven

In bedrijven met meer dan 50 werknemers maakt de federale regering het mogelijk dat een werknemer drie keer per jaar een dag wegens ziekte afwezig kan zijn zonder daarvoor een ziektebriefje te moeten halen. Binnen een jaar volgt een evaluatie van de maatregel en bekijkt de regering of hij ook kan gelden voor bedrijven vanaf 20 personeelsleden. Dat maakten de bevoegde ministers Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Pierre-Yves Dermagne (PS) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

De principiële beslissing over het ziektebriefje viel al maanden geleden, maar werd vrijdag concreet afgeklopt. Minister Vandenbroucke merkte daarbij op dat daarover geen specifieke wetgeving bestaat, maar dat bedrijven daarin behoorlijk vrij zijn. De regering vindt dat grotere bedrijven "niet tot het uiterste zouden mogen gaan" in het opvragen van de ziektebriefjes en dus concreet drie keer per jaar een korte afwezigheid zouden moeten toelaten zonder dat de werknemer daarvoor langs de huisarts moet.

"Dat betekent niet dat er geen controle meer kan zijn", benadrukte Vandenbroucke. De werkgever kan nog steeds vragen dat een werknemer hem belt en de reden voor afwezigheid uitlegt. Het betekent voor de huisarts vooral een stopzetting van "zinloze paperasserij", die bovendien contraproductief werkte. Huisartsen hebben immers wel eens de automatische reflex om maar meteen een hele week voor te schrijven, luidde het.

> Blauwe krokodil moet  nu echt bijten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    08 juni 2022

    VladiMIR , een gevoelig man , mag zeker niet vernederd worden ; de correct werkende huisartsen wel : “ it’s in the genes of their Profession !” !
    Zelfs het “ onder” wijs kan het totaal gebrek aan R E S P E C T niet meer aan :
    wie wil er nu nog huisarts zijn ?

  • Marc Moens

    07 juni 2022

    Schande dat minister Vandenbroucke suggereert dat huisartsen wel eens de automatische reflex hebben om bij de vraag voor een afwezigheidsattest van één dag meteen maar een hele week zouden voorschrijven.
    Met de natte vinger de huisartsen op deze manier grof beledigen is onaanvaardbaar.