Eén op de vijf bloeddonoren zonder vaccinatie heeft antistoffen tegen corona

Sinds eind vorig jaar worden reststalen van bloeddonaties systematisch getest op antilichamen van covid-19. Voor de start van de vaccinatiecampagne bij het grote publiek had één op de vijf bloeddonoren antistoffen tegen corona, nu de vaccinaties op gang komen zal dat percentage alleen maar stijgen. Dat meldt Rode Kruis-Vlaanderen.

De bloedstalen worden onderzocht op aanwezigheid van antilichamen om een beeld te krijgen van de verspreiding van het virus en de immuniteitsgraad bij de Belgische bevolking. Voor de start van de vaccinatiecampagne hadden enkel mensen die covid-19 doormaakten antistoffen in hun lichaam. Nu de vaccinatiecampagne gestart is, zullen ook personen die gevaccineerd werden positief testen op de aanwezigheid van antistoffen. Het Rode Kruis en gezondheidsi nstituut Sciensano beslisten daarom om nog tot het einde van het jaar bloedstalen te testen om de evolutie van de immuniteit verder in kaart te brengen. 

De bloeddonoren zijn tussen 18 en 66 jaar oud, en moeten in goede gezondheid zijn om te mogen doneren. In april vorig jaar had amper vijf procent van de Belgische bloeddonoren antistoffen tegen het coronavirus. Een percentage dat min of meer stabiel bleef tot midden oktober. Tijdens de tweede golf was er een duidelijke stijging die sinds december een plateaufase bereikt rond de 20 procent en aanhoudt tot de meest recente analyse in februari.

"De analyses die tot hiertoe gebeurden, kunnen beschouwd worden als de immuniteitsgraad bij bloeddonoren die covid-19 doormaakten", zegt Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. "Komende meetpunten zullen een combinatie zijn van personen die antistoffen hebben door een corona-infectie en -vaccinatie. We stellen deze 20% als het beginpunt van de vaccinatiecampagne bij onze donoren en verwachten dat volgende percentages in stijgende lijn gaan naarmate meer en meer mensen hun vaccin krijgen."

Doneren kan weer twee dagen na een vaccinatie, op voorwaarde dat je geen klachten ondervond door de prik. Bij klachten is het best te wachten met doneren tot een week na het verdwijnen van de symptomen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.