Vaccinatiecertificaten Engeland/Wales kunnen voortaan in België gebruikt worden

Vanaf vandaag donderdag 12 augustus kunnen de vaccinatiecertificaten uitgereikt in Engeland en Wales “gelezen” en gebruikt worden in België. Zo kunnen personen die daar met een EMA-vaccin zijn gevaccineerd, ook voor niet-essentiële reizen, zonder probleem naar België, zoals afgesproken in het laatste Overlegcomité. Dat meldt minister Frank Vandenbroucke die liever een Europese dan een bilaterale overeenkomst had gezien.

Alle nodige aanpassingen aan de scanapp en de backend om certificaten uitgereikt in Engeland en Wales te kunnen lezen en valideren, zijn gebeurd. Omgekeerd, volledig gevaccineerde Belgen kunnen al sinds begin augustus naar de UK. Het is dus voortaan ook het geval voor de Engelsen en Welshmen die naar ons land willen komen.

“Het team van Frank Robben en Digitaal Vlaanderen hebben dit technisch gerealiseerd en dat op een manier waarop ook de authenticiteit van de certificaten gecontroleerd kan worden. Het gaat dus om een heel veilige tool”, aldus Frank Vandenbroucke.

Grote veiligheid gegarandeerd

Het UK certificaat heeft exacte dezelfde structuur en inhoud als het EU Digital Covid Certificate (EU DCC). Dus een persoon gevaccineerd in Engeland of Wales kan met een digitaal of papieren UK certificaat komen (dat er dus identiek uitziet als een EU DCC) en moet dat niet omzetten naar een EU DCC uitgereikt door een EU-lidstaat.

Om na te gaan dat het UK-certificaat niet vervalst is, wordt de elektronische handtekening gecheckt. Zo kun je nagaan dat het certificaat elektronisch is getekend door een bevoegde UK instantie en sedertdien niet gewijzigd is.

Op dit ogenblik kan de elektronische handtekening uitgereikt door de UK worden gecheckt. Die wordt gebruikt in Engeland en Wales. Noord-Ierland en Schotland gebruiken een eigen elektronische handtekening. Gesprekken zijn gaande om ook die elektronische handtekening te kunnen checken.

Het is belangrijk dat de mensen die scannen de nieuwe versie van de scanapp CovidScanBe afladen uit de appstores, want anders gaan ze een indicatie ‘niet-geldig certificaat’ krijgen als ze een UK certificaat lezen.

Eerste bilaterale oplossing

Engeland en Wales zijn daarmee de eerste landen waarmee België een bilaterale oplossing voor de erkenning van vaccinatiecertificaten vindt. “ In de huidige staat van zaken is het natuurlijk een heel goede zaak. Maar dergelijke bilaterale oplossingen blijven best uitzonderlijk. Het zou veel beter zijn dat dergelijke problematiek van wederzijdse erkenningen in eerste instantie op Europees niveau wordt geregeld”, besluit minister Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.