Crescent Vision is een hoofdband met twee camera’s voor chirurgen. Die kunnen zo hun uniek perspectief delen met collega’s en studenten.
Crescent Vision werd ontwikkeld door Crescent Tech een Nederlands bedrijf en spin-off van TU Delft van ingenieurs ‘met een passie voor Healthcare and Technology’. De startup was present op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas eerder deze maand waar ze in contact wilden komen met investeerders. “Onze tool kan de opleiding van de chirurgie naar een hoger niveau tillen”, zo zeggen oprichters Samy Andary en Bartosz Zablocki op YouTube
"Onze draagbare hoofdband met dubbele camera legt het unieke perspectief van de chirurg vast en dat perspectief kan gedeeld worden met collega's en chirurgen in opleiding. Het beeldmateriaal kan worden bekeken op een desktop, tablet, smartphone of VR-bril om het stereoscopisch 3D te ervaren. De Crescent Vision legt kwalitatief hoogstaande beelden vast die kunnen worden gebruikt om cruciale stappen tijdens de operatie te documenteren voor evaluatie en debriefing na de operatie. Men kan de operatie ervaren door de ogen van de chirurg en dat brengt je veel dichterbij dan welke andere methode dan ook. Crescent Vision maakt ook een tweerichtings-audioverbinding tussen een expert en een stagiair mogelijk", aldus het bedrijf.
"Het opnemen van chirurgische ingrepen is bijzonder waardevol voor onderwijs en opleiding. Het levert opnames van chirurgische procedures in een context waarin er steeds minder kansen en tijd voor opleiding en demonstratie zijn”, zo stond het eerder te lezen in The Indian Journal of Ophthalmology over ‘Surgeon point-of-view recording’.
De beelden worden vooralsnog intern opgeslagen op de hoofdband en als back-up in een bijgeleverde box. Maar de spin-off van TU Delft wil de videobeelden in realtime uitzenden om ook de communicatie tussen chirurgen onderling te verbeteren. Daarnaast denkt het bedrijf na over de toepassing van kunstmatige intelligentie zoals het automatisch samenvatten van langdurige operaties, het automatisch anonimiseren van patiënt en artsen voor privacy-redenen bijvoorbeeld, zo weet Computable.