Testaankoop klaagt wanpraktijken aan bij borstvergrotingen

Klinieken die een borstvergroting aanbieden, vragen vaak illegale voorschotten. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van consumentenorganisatie Testaankoop bij negentien centra.

Veel onderzochte praktijken hielden zich niet aan de wettelijke verplichtingen die gelden voor chirurgische ingrepen met een esthetisch doel. Er mogen bijvoorbeeld geen voorschotten worden gevraagd, noch andere "financiële engagementen" zoals annulatiekosten, om de patiënten in alle vrijheid te laten beslissen. Er mag ook geen reclame worden gemaakt voor dat soort ingrepen.

In zestien van de negentien onderzochte schoonheidsklinieken moesten de onderzoeksters een voorschot betalen, gaande van 500 euro tot 3.500 euro. Bij zeven organisaties moest dat binnen de twee weken na de eerste consultatie, bij één kliniek zelfs al binnen de 24 uur. Zeven klinieken rekenden hoge annulatiekosten aan. En nog eens zeven praktijken probeerden met slogans, advertenties en/of mails met tijdelijke deals rond valentijn en Moederdag klanten te lokken.

Daarnaast kon een onderzoekster in twee klinieken sneller dan de wettelijke bedenktermijn van vijftien dagen onder het mes. In één kliniek kon dat zelfs al na vijf dagen. Zeven artsen gaven onwettig een getuigschrift mee voor de consultatie, voor een gedeeltelijke terugbetaling door het ziekenfonds.

Testaankoop merkte ook op dat bijzonder weinig info wordt gegeven over mogelijke complicaties en de beperkte levensduur van siliconen implantaten. Sommige artsen gaven bovendien negatieve commentaar op de borsten van onderzoeksters.

Zestien van de onderzochte centra zijn privéklinieken, verspreid over het land. Testaankoop nam ook drie ziekenhuizen onder de loep, al benadrukt de organisatie dat consumenten er niet per se "beter beschermd" zijn. De consumentenorganisatie wil niet uitwijden over welke inbreuken werden vastgesteld bij welke klinieken, omdat er  "uiteraard nog veel meer klinieken zich bezondigen aan wanpraktijken rond financiën en onvoldoende info".

Testaankoop vindt dat er dringend klaarheid moet worden geschept in de sector om consumenten te beschermen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jp SANSEN

    22 november 2024

    Ach, ik zeg reeds zo lang dat ziekenhuisartsen blijkbaar maffiaprakrijken omhelzen. Gedreven of niet door de directie.