Een groep Duitse parlementsleden, onder wie bondskanselier Olaf Scholz, heeft voorgesteld abortus te legaliseren in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Het voorstel lokte verontwaardiging uit bij Scholz' conservatieve tegenstrever Friedrich Merz.
Abortus is momenteel illegaal krachtens artikel 218 van de Duitse strafwet. In de praktijk wordt de ingreep gedoogd als de zwangerschap in de eerste twaalf weken wordt afgebroken en de vrouw zich op voorhand laat voorlichten en adviseren. Abortus is niet strafbaar als er medische redenen zijn en als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting.
De afschaffing van artikel 218 is in de Duitse politiek al jaren het voorwerp van debat. Het conservatieve oppositieblok CDU/CSU reageerde vrijdag verbolgen op het voorstel. Oppositieleider Friedrich Merz, de mogelijke opvolger van Scholz na de vervroegde verkiezingen, is "er echt over ontzet" dat Scholz, van de centrumlinkse SPD, zich achter zo'n motie schaart. "Wat de kanselier doet, is schandalig", zei Merz vrijdag na een bijeenkomst van CDU/CSU-parlementsleden in Berlijn.
Merz voegde eraan toe dat "geen enkele andere kwestie het land zodanig polariseert als abortus" en dat het voorstel "een nieuw groot sociopolitiek conflict in Duitsland kan teweegbrengen dat volkomen onnodig is".
SPD-parlementslid Katja Mast verweet Merz dat hij de bekommernissen van vrouwen niet ernstig nam en wees erop dat voorafgaande counseling vereist blijft in het wetsvoorstel. "Het is belangrijk dat abortus voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn, uit de strafwet wordt gehaald. Vrouwen en het brede midden van de samenleving wachten hierop", zei ze.
Het is onduidelijk of de wetgeving zal worden goedgekeurd voor de verkiezingen van 23 februari, die uitgeschreven werden na de val van de regeringscoalitie van Scholz vorige week.