© DR Jan Yperman Ziekenhuis
Het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper zet als eerste ziekenhuis ter wereld drones in om bloedstalen automatisch te vervoeren. De drones met bloedstalen uit het Medisch Centrum in Diksmuide landen op het dak van het ziekenhuis en worden zonder menselijke tussenkomst naar de analysemachines gestuurd. "Met deze technologie kunnen we patiënten in de Westhoek sneller én duurzamer helpen", aldus directeur Innovatie Caroline Gheysen.
Het nieuwe dronesysteem werkt volledig automatisch en combineert 5G-technologie met een hoogtechnologische dronecargoport (DCP). Die landingshaven voor drones bevindt zich op het dak van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper. De bloedstalen worden door een verpleegkundige op de campus in Diksmuide in de drone geplaatst. Vervolgens wordt de drone m et ondersteuning van een private 5G- verbinding rechtstreeks naar het laboratorium in het Jan Yperman Ziekenhuis gestuurd. De DCP is aangesloten op de buizenpost van het ziekenhuis, waardoor niemand de stalen op het dak moet halen. Die automatisering zorgt voor een sneller en efficiënter transport, maar verkleint ook het risico op menselijke fouten.
"Snelheid is voor kwalitatieve gezondheidszorg van groot belang", stelt Caroline Gheysen, directeur Innovatie, beleidsinformatie en netwerken bij Jan Yperman Ziekenhuis. "Met deze technologie kunnen we patiënten in de Westhoek sneller én duurzamer helpen. Waar dringende bloedstalen nu vaak per taxi vervoerd worden, bieden drones op termijn een sneller én goedkoper alternatief. Dankzij federale subsidies hebben we dit project kostenefficiënt kunnen uitvoeren. We zijn trots dat we deze wereldprimeur in de Westhoek kunnen verwezenlijken."
Voor het ziekenhuis is het cruciaal dat de zorgverlening in de Westhoek op die manier versterkt wordt. "Voor Jan Yperman moet innovatie vooral zinvol zijn: technologie die de kwaliteit van zorg verbetert, taken overneemt en het werk verlicht", aldus algemeen directeur Frederik Chanterie, "In een vrij afgesloten regio als de Westhoek is elke technologische vernieuwing die logistieke processen vereenvoudigt, het onderzoeken waard. Als we drone-transport efficiënt en betrouwbaar kunnen inzetten, kan dat een grote meerwaarde betekenen voor onze regio."
De drones die tijdens de testvluchten worden ingezet, zijn specifiek ontworpen om medisch transport uit te voeren. Piloten zijn eigenlijk niet nodig, maar blijven wel in de buurt om alles te monitoren. De drones zullen met een gemiddelde snelheid van 60 kilometer per uur vliegen, maar blijven bij slecht weer aan de grond. Alle gemeenten langs de vliegroute hebben toestemming gegeven voor de testvluchten, die ook in samenspraak met de luchtvaartautoriteiten en de luchtverkeersleiding verlopen. De vluchten verlopen ook volledig gescheiden van het andere luchtverkeer. Ten slotte moeten parachutes en autorotatiesystemen bij motorproblemen voor een veilige landing zorgen.
Het Jan Yperman Ziekenhuis zal onderzoeken of het mogelijk is om het systeem uit te breiden naar andere campussen of naar andere ziekenhuizen. Het is de bedoeling om na te gaan of in de toekomst ook bijvoorbeeld weefsels, medicatie, chemotherapiepreparaten en bloedzakken via drones vervoerd kunnen worden. "Dankzij onder meer federale steun en de inzet van vele partners bouwen we hier in de Westhoek aan een toekomst waarin drones niet alleen diagnostiek versnellen, maar ook levensreddende leveringen zoals medicijnen en defibrillatoren mogelijk maken", aldus federaal minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen). "Zo maken we samen het verschil, niet alleen als beleidsmakers of artsen, maar vooral als mensen. We creëren een zorgsector die klaar is voor de toek omst, waar de technologie van vandaag het leven van morgen kan redden."
Bij het opzetten van de medische dronevluchten doet het Ieperse ziekenhuis een beroep op heel wat verschillende partners. Zo ontwikkelde Helicus de DCP speciaal voor dit proefproject. Op de route van het dialysecentrum in Diksmuide naar het ziekenhuis in Ieper heeft e-BO Enterprises dan weer drie 5G-masten geïnstalleerd. "Door onmiddellijk in te spelen op de mogelijkheden van 5G-technologie, hebben we de basis gelegd voor een revolutionaire verandering in hoe drones in de toekomst zullen worden ingezet", aldus Werner De Laet, CEO van Orange Belgium. De expertise van de KU Leuven en Howest worden ten slotte ingezet om de veiligheid en de betrouwbaarheid van de elektronische systemen te garanderen.
Ook het provinciaal agentschap POM West-Vlaanderen ziet het project als een belangrijke stap voor de Westhoek. "Dankzij dit project hebben we de 5G-uitrol in de Westhoek een krachtige impuls gegeven," aldus voorzitter Jean de Bethune. "We zien enorme kansen voor West-Vlaanderen om een pioniersrol te spelen in het gebruik van drones en vooral in de gezondheidszorg. Zo zetten we onze regio niet alleen toekomstgericht en innovatief op de kaart, maar gebruiken we de technologie ook op een verstandige manier om concrete knelpunten, zoals de ontsluitingsproblematiek in de Westhoek, aan te pakken."