Empathische topchirurg Alaaddin Yilmaz (54) overleden

Afgelopen weekend verloor de bekende topdokter en hartchirurg Alaaddin Yilmaz de strijd tegen pancreaskanker. Hij oogstte lof en bewondering in binnen- en buitenland voor zijn topprestaties op medisch vlak.  Dit jaar nog  plaatste hij voor het eerst in het Jessa Ziekenhuis een nieuw type biologische mitralisklep via een kijkoperatie.

Opmerkelijk was ook dat hij een aortaklep wist te vervangen zonder het borstbeen open te zagen, een enorme stap vooruit die de herstelperiode van de patiënt aanzienlijk terugdrong. Bij patiënten kon hij rekenen op massa's waardering voor zijn kundige aanpak. In 2022 was hij te bekijken in de tv-serie 'Topdokters'.

Bij de plaatsing van het nieuwe type biologische mitralisklep (uit rundermateriaal) liet hij dit jaar nog noteren: "Het is een biologische klep van een rund. Deze klepsoort bestond al eerder, gaf goede resultaten en ging gemiddeld twaalf jaar mee. Sinds een aantal jaren heeft men die klep op een andere manier behandeld waardoor ze in dierenproeven extra lang goed bleven. Dan heeft men dat geëxtrapoleerd naar mensen en daar is men tot de conclusie gekomen dat deze soort kleppen levenslang zouden moeten meegaan", aldus de chirurg.

Uit de eerste resultaten bij implantatie van dit soort kleppen in aortakleppositie, bleken die na zeven à acht jaar in 99 procent van de gevallen nog goed te functioneren. Vooral bij jongeren zou het plaatsen van een biologische klep via een kijkoperatie kosteneffectief werken.

De techniek van dokter Yilmaz werd enkele jaren geleden door hem zelf ontwikkeld. "Ik hoop dat heel wat artsen die de opleiding tot hartchirurg krijgen toch de kans krijgen om eventueel voor een langere periode in de leer te gaan (...) Het is een investering in de toekomst, want de overgrote meerderheid van hartoperaties via het doorzagen van de borstkas zal binnenkort tot het verleden behoren."

Vijf jaar geleden stuntte de arts met zijn team door zijn expertise te tonen aan 250 miljoen kijkers op de belangrijkste Russische staatstelevisie. Dat voor een demonstratie van de relatief nieuwe endoscopische minimaal invasieve chirurgie. Ongezien was dat.

In 2017 was hij de eerste die een hartklep opereerde door middel van een kijkoperatie.

Fysieke toestand

Yilmaz werkte sinds 2013 voor het Jessa Ziekenhuis, waarmee hij op het einde wel een conflict had volgens zijn broer omdat hij zo lang als hij kon, wou blijven doorwerken. Zijn fysieke toestand riep op een gegeven moment twijfels op bij het ziekenhuis als het erop aankwam om nog te blijven opereren.

Een aantal citaten van patiënten die getuigen over de bijzondere arts die dokter Yilmaz was. 

"Dr. Yilmaz heeft mijn leven gered. Doodjammer dat hij dat niet voor zichzelf heeft kunnen doen."

“Eerst was ik in behandeling bij een cardioloog in ZOL Limburg. Hij sprak van het opensnijden van mijn borstbeen. Iets waar ik enorm tegenop zag. Een artikel in de krant over dokter Yilmaz, dat ik toevallig las, overtuigde me om bij hem aan te kloppen. En zo ben ik bij hem terechtgekomen. Chapeau voor die huisarts, die u onderzocht heeft, zei Yilmaz, anders had ge hier misschien niet gezeten.”

“Dat eerste contact verliep meteen goed. Hij was een gewone mens. Hij legde alles simpel uit als ware je een kind. Mijn lekkende hartklep vergeleek hij met een parachute, waarvan de draadjes kapot waren. Die zou hij repareren. Verder zou hij ook iets doen aan mijn ritmestoornissen. Hij zou wat krasjes aanbrengen op mijn hart. Iemand geruststellen, dat kan hij als geen ander.”

"Wat me altijd zal bijblijven is hoe vriendelijk en rustig de dokter bleef. Op weg naar de operatiezaal vroeg ik hem of ik mijn dochtertje van twee nog zou terugzien. Hij stelde mij met een rustige stem op mijn gemak. Wat het met mij doet nu hij is heengegaan en ik nog leef? Het voelt onwezenlijk aan."

Naast zijn uitzonderlijk talent als hartchirurg viel inderdaad  ook zijn grote empathisch vermogen op bij zijn patiënten.

Dokter Yilmaz laat een vrouw en twee kinderen na. De redactie leeft mee met hen en met hen en zijn naaste omgeving.

> Wereldprimeur: biologische hartklep voor het leven via kijkoperatie

> Minimaal invasieve hartoperaties beperken sterk impact op cognitieve functies

> Jessa-chirurgen scoren bij Russen met endoscopische minimaal invasieve chirurgie

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.