Het departement Zorg heeft zeven projecten gelanceerd die de drempel tot de huisarts moeten verlagen. Dat heeft het departement zelf gemeld.
De projecten komen er omdat veel patiënten moeilijk een beschikbare huisarts vinden. De initiatiefnemers krijgen gedurende 24 maanden een financiële ondersteuning en begeleiding om een innovatieve aanpak uit te werken.
In de regio Aalst gaan eerstelijnszones huisartsen ondersteunen bij het runnen van hun praktijk, vooral op administratief vlak. Nog in de provincie Oost-Vlaanderen creëert de eerstelijnszone Dender Zuid extra capaciteit door externe huisartsen in te zetten op een centraal gelegen locatie, gericht op patiënten zonder vaste huisarts.
In de regio Roeselare, Tielt en Izegem ontwikkelt TRIHAK, een samenwerkingsverband tussen de drie huisartsenkringen, een stratenplan. Patiënten die op zoek zijn naar een nieuwe huisarts en zich aanmelden bij een praktijk, worden volgens hun adres doorverwezen naar een huisartsenpraktijk die hen gegarandeerd verder helpt. In de regio Brugge willen Huisartsenkring van Brugge en Omgeving Huisartsenkring (HABO) niet-medische taken overdragen aan een praktijkmanager die verschillende huisartsenpraktijken ondersteunt.
In Vlaams-Brabant zal de eerstelijnszone Mechelen-Katelijne een verpleegpost oprichten om huisartsen te ondersteunen en kunnen patiënten via een IT-platform een beschikbare huisarts zoeken. De huisartsenvereniging van Turnhout zet in op het aantrekken van artsen in opleiding en zal nieuwe artsen begeleiden bij de opstart van hun praktijk. De eerstelijnszone Zuidoost Limburg zal verpleegkundigen inzetten om eerstelijnszorg te bieden.
"Elk project heeft een innovatief voorstel waaruit we lessen trekken voor de organisatie van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen", klinkt het bij het departement Zorg.
De projecten kwamen tot stand als een samenwerking tussen de Vlaamse Overheid, de huisartsenkringen, de zorgraden, Domus Medica, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn (VIVEL) en het Interuniversitair Centrum voor Huisartsen Opleiding (ICHO).