De New Deal, het nieuwe organisatie- en financieringsmodel voor huisartsenpraktijken, is nog geen doorslaand succes. Uit een rondvraag van zorgplatform Connecting Care blijkt dat voorlopig amper 1 huisarts op 20 in de New Deal stapte. “Je inkomstenbron wijzigen is ingrijpend, dus we snappen de angst voor verandering”, reageert Domus Medica. Al is de feedback van huisartsen die al meedoen wél positief.
Enkel de 200 eerste inschrijvers konden vanaf 1 april 2024 in de New Deal stappen. Volgens de FOD Volksgezondheid deden uiteindelijk slechts 158 huisartsen dat. Een rondvraag van zorgplatform Connecting Care, een initiatief van softwarespecialist Corilus, bevestigt dat lauwe enthousiasme: amper 17 huisartsen gaven aan de overstap al gemaakt te hebben, goed voor zo’n 5% van de 333 respondenten.
De New Deal is nochtans in het leven geroepen om de grote uitdagingen van huisartsen te tackelen. Evoluties zoals de vergrijzing zetten onzeeerstelijnszorg zwaar onder druk, en dat terwijl de instroom van nieuwe artsen opdroogt. Het welzijn van de zorgverleners gaat eraan ten onder, net als de zorgkwaliteit voor patiënten.
Angst voor verandering
De New Deal steunt op een bijgestuurd financieringsmodel. Vandaag halen de huisartsen 77% van hun inkomsten uit prestaties. De New Deal halveert dat en trekt de zogeheten capitatiefinanciering, een vergoeding volgens de zorgnood van de patiënt, op tot zo’n 40% van het inkomen. Die vergoeding stijgt naargelang de leeftijd en nood aan een verhoogde tegemoetkoming van de patiënt. De financiering wordt aangevuld met extra premies voor bijvoorbeeld praktijkverpleegkundigen om de huisarts te ontlasten.
“Je inkomstenbron wijzigen is ingrijpend, dus we snappen de angst voor verandering”, zegt Robin Monteny, New Deal-projectcoördinator bij de huisartsenvereniging Domus Medica. “Daarom proberen we dat vanuit het Vlaams consortium op te vangen door begeleiding te voorzien op financieel, juridisch en zorgorganisatorisch vlak.”
“De eerste reacties van de deelnemers zijn wel uitermate positief”, vult ondervoorzitter Tom Lambrechts aan. “Voor ons is het financieringsmodel niet het doel van de New Deal, maar een middel om een mindshift teweeg te brengen. Door samenwerking te faciliteren zullen we onder meer de werkdruk van huisartsen verlagen.”