Een digitale applicatie om de spoed te ontlasten

‘Urgences Chrono’, een applicatie die onlangs de ‘spécial start up-prijs’ kreeg op de 30e editie van het Festival de la Communication Santé in Deauville, zou voor een heuse revolutie kunnen zorgen op spoeddiensten. Na Frankrijk wil de startup zijn diensten aanbieden in andere Europese landen.

Urgences Chrono van de Franse startup Focus Santé -nog niet op de markt in België- stelt een gratis digitale oplossing ter beschikking in heel Frankrijk om spoeddiensten te ontlasten. De oplossing werd bedacht door Céline Jardy-Triola en Magali Diagne (respectievelijk huisarts en spoedverpleegkundige) na zes jaar werken op de spoeddienst van het ziekenhuis van Bagnols/Cèze waar ze geconfronteerd werden met de toenemende saturatie van de spoeddienst. Ze menen dat de situatie het gevolg is van een gebrek aan zichtbaarheid op het totale zorgaanbod, de ontoegankelijkheid van huisartsen voor urgenties en een gebrek aan informatie bij patiënten.

Bekijk hier de video in het Frans:

Informatie in real time

Hun oplossing? Hun digitale platform geeft patiënten een volledige lijst van alle mogelijkheden voor consultatie bij noodgevallen met informatie over elke instelling: adres, telefoonnummer, openingstijden, specialiteiten, GPS-begeleiding en telefoonsnelkoppelingen.

Door de gebruiker te lokaliseren, geeft 'Urgences Chrono' de wachttijden aan. Het gaat om 'gemiddelde wachttijden' met een kleurcode van vier niveaus: van minder dan een uur tot meer dan drie uur wachten. Er wordt ook gewerkt aan een algoritme om ziekenhuizen te helpen anticiperen op de bezetting van de spoeddiensten.

Volgens de bedenkers is het probleem van de overbelaste spoeddiensten het gevolg van een gebrek aan zichtbaarheid op het totale zorgaanbod, de ontoegankelijkheid van huisartsen voor urgenties en een gebrek aan informatie bij patiënten die nog al te vaak denken dat alleen de spoeddiensten hulp kunnen bieden.  

De gevolgen van die saturatie zijn meervoudig en soms dramatisch. De kwaliteit van de zorg loopt gevaar, met zorgverleners die niet over de nodige middelen beschikken om hun werk te doen zoals het hoort. Het gevoel van vermoeidheid en hulpeloosheid bij spoedartsen verklaart ook gedeeltelijk het gebrek aan populariteit van het specialisme bij Franse studenten geneeskunde.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.