Late e-facturatie aan de kaak

Bovenal zette Bvas op de medicomut de voeten in het zand wat de jongste weken de gebrekkige functionering van eHealth betreft. Daarnaast werden wachtposten en FSV’s (functionele samenwerkingsverbanden) onder de loep genomen samen met de beschikbaarheidshonoraria tijdens het weekend en op feestdagen.

Loon- en arbeidsvoorwaarden voor de haio’s (met extra vergoeding voor haio’s die aan de slag zijn in ruraal gebied) zijn eveneens een uit te werken punt dat aan de orde is. Jos Vanhoof (Bvas) wijst ook op een hoofdstukje administratieve vereenvoudiging dat zijn beslag moet krijgen: aanpassen van de formulieren hoofdstuk IV, arbeidsongeschiktheidsattesten vereenvoudigen, de facturatie van het gmd…

Enkele werkgroepen starten op of zullen het leven zien. Zoals die voor wachtposten en gmd’s. AADM wil trouwens onderzoek in verband met de mogelijke daling van het aantal gmd’s.

De GBO/het Kartel van zijn kant riep op om reeds in de eerste helft van februari opnieuw een werkgroep permanentiediensten in de huisartsenpraktijk op te richten, zoals voorzien in het medicomut-akkoord. Volgens het syndicaat is dat een cruciaal punt. In de eerste plaats gaat het om het verhogen van de beschikbaarheidsvergoedingen. Artsen in het veld kijken hier reikhalzend naar uit.

"We moeten een manier vinden om verder te gaan dan wat is overeengekomen in het akkoord 2024-2025 voor de beschikbaarheidsvergoedingen," legt dr. Paul De Munck, voorzitter van de GBO, uit. GBO/Kartel is gehoord en binnenkort wordt een groep opgericht. Het doel is om in juni met concrete voorstellen te komen. "Als die er niet komen, kunnen we echte problemen verwachten," aldus nog Paul De Munck. Het werk zal niet vanaf een blanco pagina beginnen, aangezien verschillende groepen zich al over de kwestie hebben gebogen.

Onaanvaardbaar

Bvas duwde door voor de elektronische dossiers die maandagvoormiddag geregeld blokkeren door problemen bij MyCarenet van de ziekenfondsen. Dat tot frustratie van de artsen. Zoiets is onaanvaardbaar en het syndicaat maakt daar ook een zaak van, ondanks het feit dat de ziekenfondsen vragen om dat niet aan de grote klok te hangen in de pers. “Ze zouden volop op zoek zijn naar de oorzaak, maar we kunnen dat niet dulden. Denk aan de laattijdige uitbetaling van sommige huisartsen omdat het elektronisch systeem van de Liberale Mutualiteiten sputterde. Ze hadden al laten weten dat tussen 13 december en 4 januari hun systeem onderbroken zou zijn, maar geruime tijd nadien was dat ook het geval en werden we voor voldongen feiten geplaatst zonder voorafgaand signaal of zonder excuses. Dat kan niet."

"De attesten waren verdwenen uit onze facturatie. De betrokken artsen worden wellicht volgende week uitbetaald, maar dan toch al met een uitstel van acht weken!” Dat de ziekenfondsen dit stil wilden houden en niet opgezet waren met de demarche van Bvas naar de pers, is de omgekeerde wereld: “Zij hadden zelf het initiatief moeten nemen om hierover met ons te communiceren!”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.