Domus Medica: tien vuistregels voor veilige heropstart huisartsenpraktijken

Huisartsenvereniging Domus Medica stelt tien vuistregels voor, zodat de geleidelijke heropstart van de huisartsenpraktijken vanaf 4 mei veilig kan verlopen. Huisartsen wordt onder meer aangeraden om hun patiënten zelf uit te nodigen, om zo hun angst om op consultatie te komen weg te nemen.

De Nationale Veiligheidsraad kondigde afgelopen vrijdag aan dat vanaf 4 mei de toegang tot de gezondheidszorg geleidelijk weer uitgebreid wordt. Daardoor zijn volgens Domus Medica weer raadplegingen mogelijk voor patiënten waarvan niet vermoed wordt dat ze COVID-19 hebben.

Met de tien vuistregels wil de huisartsenvereniging verzekeren dat die heropstart veilig gebeurt, met zo weinig mogelijk risico voor de huisarts en de patiënt.

Dit zijn de tien vuistregels:

1 - Bereid je voldoende voor

Bereid de heropname van reguliere zorg goed voor. Denk daarbij aan praktijkorganisatie, hygiënische maatregelen, voorraden beschermmateriaal, maar ook informatieverstrekking aan de patiënt over de nieuwe werkvorm (bv. via website, praktijkingang).

2 - Werk enkel na afspraak en voorzie voldoende tijd

Vrije consultaties worden omgezet naar raadpleging na afspraak. Online agenda’s kunnen worden gebruikt maar met duidelijke instructies voor patiënten. Voorzie voldoende tijd per afspraak en buffers tussen de geplande afspraken.

3 - Bescherm je patiënten in de wachtkamer

Herschik de wachtkamer zodat patiënten minimaal 1,5 meter uit elkaar zitten. Bij het binnenkomen van de praktijk dragen patiënten een mondmasker (liefst van thuis meegebracht) en ontsmetten zij de handen met alcoholgel. Hou als basisregel aan: zo min mogelijk patiënten tegelijk in de wachtzaal.

4 - Bescherm jezelf tijdens de consultatie

Draag altijd een chirurgisch masker. Tijdens klinisch onderzoek draag je ook handschoenen en een doktersjas (zo nodig, een wegwerpbare overschort en veiligheidsbril of gelaatsscherm). Na elke consultatie was je de handen met zeep of desinfecteer je met alcoholgel.

5 - Desinfecteer na elke raadpleging

Voorzie extra beschermingsmaatregelen zoals een plexischerm op het bureaublad. Desinfecteer na elke raadpleging het medische materiaal (stethoscoop, otoscoop,…) en grote oppervlakten zoals het bureaublad, de onderzoekstafel, leuningen van stoelen. Bij voorkeur geen cashbetalingen meer.

6 - Voer ook teleconsultaties in

Tele- en videoconsultaties zullen een onderdeel zijn van het nieuwe werken. Bekijk in welke omstandigheden en voor welke patiënten je deze kunt gebruiken. Werk met een veilige verbinding zodat de privacy en het beroepsgeheim gerespecteerd worden.

7 - Bescherm jezelf op huisbezoek

Zorg steeds voor voldoende beschermingsmateriaal op huisbezoek (een beschermschort kun je eventueel bij de patiënt laten voor hergebruik) en neem het minimum aan medisch en administratief materiaal mee.

8 - Maak afspraken en bescherm je medewerkers

Maak heldere afspraken over verwachtingen en nieuwe taken. Zorg voor voldoende bescherming voor al je medewerkers.

9 - Laat meer en grondiger poetsen

Het is noodzakelijk om in deze periode regelmatig en systematisch de praktijk te poetsen. Geef hierover instructies aan het poetspersoneel en het nodige materiaal om het uit te voeren.

10 - Nodig patiënten proactief uit

Proactief contacteren van patiënten zal een zeer positief effect hebben op het uitstel van zorg en vermindert de angstpsychose die er nu bij veel patiënten heerst. Informeer naar hun toestand, luister naar angsten en geef info over de veiligheidsmaatregelen die in de praktijk genomen zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.