Domus Medica gaat in zee met Doktr

Doktr, de teleconsultatieapp van Proximus, en Domus Medica hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De samenwerking kadert in de ambitie van Doktr om videoconsultaties ondersteunend en breed in te zetten in het Belgische gezondheidssysteem. Eerder stuitte de app op tegenkantingen binnen de medicomut.

Huisartsenvereniging Domus Medica stelt dat teleconsultaties een waardevolle aanvulling kunnen zijn op fysieke consultaties als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Samen met Proximus slaan ze daarom de handen in elkaar om zo de werking van de Doktr-app verder te verfijnen gezien de noden en de wensen van de huisartsen in het veld.

In juni 2021 lanceerde Proximus de app Doktr, waarmee patiënten digitaal een gekwalificeerde arts kunnen consulteren. Sinds het begin heeft Doktr naar eigen zeggen sterk ingezet op een actieve en constructieve dialoog met andere actoren die de ontwikkeling van videoconsultaties mee vorm willen geven. Die co-creatie met lokale ecosystemen moet de brede toegankelijkheid van videoconsultaties in de Belgische gezondheidszorg bevorderen en bijdragen tot de voortdurende verbetering van de functionaliteiten die het Doktr-platform biedt.

Domus Medica juicht innovaties in de geneeskunde toe. Zeker wanneer ze al hun nut bewezen hebben, zoals de introductie van teleconsultaties tijdens de pandemie. DM is bijgevolg, net als Doktr, voorstander van een hybride zorgmodel, waarbij teleconsultaties een waardevolle aanvulling kunnen zijn op de gewone consultaties.

Teleconsultaties blijvend

Uit een bevraging van Domus Medica bij 350 artsen blijkt dat een meerderheid van de artsen deze mening deelt. Reeds in oktober 2020 zag 89% van de respondenten een blijvende plaats voor teleconsultaties in hun praktijkwerking. Niet alleen voor de huisarts, maar ook voor de patiënt biedt het hybride zorgmodel voordelen. Zo hoeft de patiënt zich niet altijd meer te verplaatsen naar de praktijk om een arts te spreken.

Verder analyseren en definiëren waar deze teleconsultaties ingezet kunnen worden, zal één van de zaken zijn waar Domus Medica zich op zal focussen. Dr. Roel Van Giel (voorzitter Domus Medica): “Uit onze bevraging bleek dat huisartsen ondersteuning wensen om het teleconsult beter te kunnen gebruiken in de praktijkwerking. Om een kader te schetsen voor tele- en videoconsultaties zijn we daarom als organisatie betrokken in organen van de overheid (m.n. de werkgroep teleconsultaties onder leiding van prof. dr. Ann Van Den Bruel), maar willen we in de toekomst ook betrokken zijn bij de ontwikkeling van tools. Daarom kiezen we voor een samenwerking met Proximus. Zo zitten we mee aan het stuur om richting te geven aan deze nieuwe evolutie, rekening houdend met de hedendaagse noden en wensen van de huisartsen in het veld.”

Samenwerken om de ervaring voor arts en patiënt te verbeteren

Vanuit de visie dat ons gezondheidssysteem steeds meer zal evolueren richting hybride zorg, waarbij videoconsultaties complementair zijn met klassieke consultaties, implementeerde Doktr eerder dit jaar de functionaliteit waarmee een patiënt via de app ook zijn/haar vaste huisarts kan consulteren. Daarnaast wordt onderzocht hoe Doktr kan worden ingezet op plaatsen waar de toegankelijkheid van zorg extra aandacht vraagt. Denk bijvoorbeeld aan regio’s die kampen met een huisartsentekort of aan wachtposten.

Tot slot wil Doktr zich ook richten op preventie en mee nadenken over hoe hybride zorg de evolutie van ziekte- naar gezondheidszorg kan ondersteunen. De keuze van Domus Medica voor Doktr is ingegeven door een voorkeur voor een Belgische, betrouwbare speler. Het platform heeft bovendien aandacht voor de privacy en garandeert de kwaliteit van de zorg.

In het kader van deze samenwerkingsovereenkomst zal Domus Medica een groep huisartsen samenstellen die advies zullen verlenen bij de verdere ontwikkeling van de app. Verder zal de huisartsenvereniging regelmatig ook poolshoogte nemen bij haar leden aan de hand van bevragingen, zodat ze de bezorgdheden en meningen uit het veld kan meenemen en de voortgang van de Doktr-app tijdig kan bijsturen indien nodig. De samenwerking met Domus Medica is met andere woorden een cruciale stap vooruit om het groeitraject van Doktr verder vorm te geven, luidt het.

Jan Van Wijnendaele, managing director bij Doktr: “Het is steeds onze ambitie geweest om met Doktr de patiënt in verbinding te brengen met de persoonlijke huisarts en Doktr zo het Belgische model te laten ondersteunen en versterken. Wij zijn daarom blij met deze samenwerking, die Doktr in één klap op de kaart zet bij 3.500 artsen. Onze focus op gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en privacy, in combinatie met aandacht voor een kwalitatieve en toegankelijke zorg door gekwalificeerde artsen, zorgde al voor een patiënten-tevredenheidsscore van 93%. Deze samenwerking is voor ons een volgende stap op weg naar een patiënt-gerichte hybride zorg.”

Eerder stuitte Doktr op tegenkantingen van de artsensyndicaten binnen de medicomut. In eerste instantie hadden de artsensyndicaten geen bezwaar tegen het initiatief. Ze zijn in principe immers niet tegen innovatie gekant, maar al snel zagen ze in dat dit een brug te ver was: "Toen we zagen hoe Proximus zich het gebruik van deze app voorstelt, waren we niet bereid om onze medische kwaliteitsnormen in de uitverkoop te doen", klonk het kurkdroog bij Bvas-voorzitter Philippe Devos. Idem dito voor ASGB/Kartel. Dokter Hueting sprak van de introductie van 'pizzageneeskunde' die zijn syndicaat absoluut niet zag zitten.

> App Doktr teruggefloten door medicomut

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jan RENIER

    15 april 2022

    Doktrapp…
    “ voor regio’s die kampen met een huisartsentekort…” lees ik dat goed ?
    Dat zal dat tekort niet oplossen.
    Zal trouwens ook de motivatie bij de arts voor huisbezoeken niet doen toenemen, integendeel.
    Nochtans heeft onze bejaarde bevolking absoluut nood aan een huisarts die doet wat de naam zegt : aan huis komen.
    Doktrapp, forfaitarisering, teleconsulten en dergelijke dreigen onze oudere immobiele bevolking te ontnemen waar ze recht op heeft. Het huisbezoek.
    Stoppen met schijnoplossingen de hemel in te prijzen als het nec plus ultra.
    Graag dringend pecuniaire revalorisering van het huisbezoek.
    Zoniet is de bejaarde patiënt de pineut.
    Of denkt u dat zoon en dochter, zelf aan het werk, zullen mogen congé nemen om met ouders overdag naar de huisarts te gaan?

    Politici leest u mee ?