Ernstig astma in de toekomst opsporen met een smartphone

 

De AstraZeneca Foundation Awards werden eind vorig jaar uitgereikt door een jury van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds National de la Recherche Scientifiques (FNRS) aan onder meer professor Florence Schleich, longarts in het CHU de Liège. Ze kreeg de prijs voor haar onderzoek naar astma  "Vandaag hebben we geen behandeling om àlle astmapatiënten adequaat te behandelen.

Astma treft 10% van de Belgische bevolking. “In feite reageren patiënten verschillend op behandelingen van de vier belangrijkste ontstekingstypen. Mijn doel is om een gepersonaliseerde behandeling te ontwikkelen door het sputum beter te analyseren." Daarom werkt de professor al jaren aan het identificeren van een VOS-signatuur in de uitgeademde lucht. Zo wordt het mogelijk om verschillende fenotypes van astma onderscheiden om de behandeling te personaliseren. 

Een smartphoneapplicatie 

Met behulp van een ballon die de patiënt met lucht vult, analyseren onderzoekers vluchtige organische stoffen om de ontsteking van de patiënt beter te bepalen. “Eerst lieten we de patiënt zakken van 5 liter vullen, maar we evolueren! We begonnen ook met een machine zo groot als een hele kamer en nu met een apparaat zo groot als een koelkast. Ik wil nog altijd de draagbaarheid verbeteren en een tool ter grootte van een alcoholtest bedenken en een smartphoneapplicatie ontwikkelen voor elke patiënt. Dit wordt een heuse troef voor huisartsen en longartsen om de behandeling zo goed mogelijk aan te passen aan de patiënt."  

De beste dosis-respons 

Vandaag voerde de laureate al onderzoek bij meer dan vijfhonderd patiënten. "We waren in staat om 3.000 moleculen te isoleren maar slechts vijf zullen het mogelijk maken om het eosinofiele fenotype te onderscheiden om de behandeling te verfijnen en te verbeteren en exacerbaties te reduceren. We moeten de beste dosis-respons voor de patiënt kunnen ontwikkelen. Ik kan vandaag nog niet zeggen wanneer het toestel klaar zal zijn, maar ik heb vertrouwen aan de technici die er aan werken." 

De arts is niet van plan daar te stoppen: “Ik ga door met onderzoek zodat deze techniek ook kan helpen bij COPD of zelfs bij kanker.”   

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.