De terugkeer van Vandenbroucke: politieke fictie?

Wie wordt de volgende minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken? Frank Vandenbroucke, Elisabeth Degryse, Maxime Prévot... of een wit konijn? Het is nog te vroeg om het net uit te werpen voor de federale regering, maar sommige verkozenen hebben de wil en/of het vermogen om de grootste portefeuille van de staat te beheren.

Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijft sowieso in poleposition. Hij maakte er tijdens de verkiezingscampagne geen geheim van: hij wil zich opnieuw kandidaat stellen om de hervormingen die hij tijdens zijn mandaat heeft gelanceerd, te voltooien. Die hervormingen, zo stipte zijn voorgangster Maggie De Block al aan, zouden zich uitstrekken over meerdere legislaturen. 
Zijn goede persoonlijke score (34.629 voorkeurstemmen, de hoogste score van de partij in Vlaams-Brabant) zou hem in staat kunnen stellen om opnieuw aanspraak te maken op deze portefeuille als er een coalitie zou komen met de MR, de N-VA, Vooruit, Les Engagés en de CD&V. Maar de voormalige (en toekomstige?) voorzitter van Vooruit, Conner Rousseau, waarschuwde al dat zijn partij niet zal toetreden tot een regering als het de bedoeling is om te besparen op de gezondheidszorg.

Toch is de terugkeer van Vandenbroucke een hypothese die wijdverspreid is onder deskundigen in de gezondheidssector. Mocht die coalitie er komen, dan heeft hij het voordeel van zijn dossierkennis en kan hij zijn beleid doortrekken. Maar net dat aspect kan ook in zijn nadeel spelen voor tegenstanders die willen vermijden dat zijn stempel te sterk gedrukt wordt. Zeker nu de PS op zijn minst grotendeels in de oppositie zit, zal het kwaad kersen eten zijn met die oppositie. De Brusselse ziekenhuizen zijn bijvoorbeeld not amused met de recente verdeling van de MRI-toestellen die hen in de kou liet staan. Remember ook de clash met Onkelinx (PS) die leidde tot het ontslag van Vandenbroucke in een vorige legislatuur. Anderzijds: wie kan de ziekenhuishervormingen beter aan de sociallistische achterban verkopen dan Frank Vandenbroucke? En hij heeft weinig te verliezen vermits het voor hem geen must is om herverkozen te worden.

Verschillende visies

In diezelfde federale politieke configuratie zouden Les Engagés de gezondheidszorg kunnen terugwinnen, die ze tijdens de verkiezingen tot een van hun belangrijkste prioriteiten hebben gemaakt. Elisabeth Degryse, een nieuwkomer in de politiek (verkozen met 11.480 stemmen, de hoogste score van haar partij in Brussel),

Elisabeth Degryse, een nieuwkomer in de politiek (verkozen met 11.480 stemmen, de hoogste score van haar partij in Brussel), zou haar expertise als voormalig vicevoorzitter van de Mutualité chrétienne kunnen gebruiken om de gezondheidszorg te managen. Het is niet zeker dat de artsen in die constellatie als winnaar uit de bus zouden komen.

De CD&V zou ook aanspraak kunnen maken op Gezondheid en Sociale Zaken. De Vlaamse sociaal-christenen beheerde, deze domeinen al geruime tijd en deden dat tot nu toe nog steeds op gemeenschapsniveau (Jo Vandeurzen, Wouter Beke, Hilde Crevits). De passage van Wouter Beke was niet meteen een onverdeeld succes zodat die zich nu probeert te rehabiliteren op Europees vlak. En Hilde Crevits heeft zeker de nodige competenties, maar ze kreeg in haar eigen provincie een forse dreun qua stemmenaantal. Bovendien is CD&V geen zwaargewicht op basis van de verkiezingsuitslag.

Dat is de N-VA uiteraard wel. De Vlaams-Nationalisten tellen zeker ook flink wat gezondheidsexpertise in hun rangen. Denk aan paradontoloog Frieda Gijbels (20.581 stemmen) en apotheker Kathleen Depoorter (13.543 stemmen) die beiden in de Kamer geregeld Vandenbroucke onder vuur namen. Iemand die vandaag meer op de achtergrond opereert, maar zeker de nodige knowhow verzamelde in verband met onze gezondheidszorg en deel uitmaakt van het dagelijks bestuur van de partij, is dr. Louis Ide. Hij raakte dit keer weliswaar niet verkozen maar dat was Vandenbroucke evenmin toen hij aantrad in Vivaldi.

Zou Catherine Fonck, die zich niet herkiesbaar stelde, geen goede kandidaat voor de functie zijn geweest? Aan ervaring geen gebrek. De nefroloog heeft de gezondheidszorg in de Fédération Wallonie-Bruxelles al gedurende één termijn beheerd. Ze was ook een van de enigen die langs Franstalige kant minister Vandenbroucke als Kamerlid het vuur aan de schenen legde in de oppositie. Een gemiste kans?

Maxime Prévot (47.359 stemmen, de hoogste score van zijn partij in Namen) was Waals minister van Volksgezondheid. Als hoofd van het federale ministerie kon de man uit Namen een groeinorm van 3,5% voor gezondheidszorg verdedigen tegenover zijn toekomstige partners, de MR, die de groeinorm wil koppelen aan de reële behoeften van de bevolking, en de N-VA, die “de groeinorm wil behouden maar meer wil aanpassen aan de economische realiteit”.

Zal de MR tot slot aanspraak willen maken op Gezondheid om de beter de knip op de portemonnee te kunnen houden en de werkingskosten van de ziekenfondsen te drukken? Met Georges-Louis Bouchez is een verrassing niet uitgesloten.

De Franstalige liberalen hebben deze portefeuille al 74 jaar niet meer beheerd. De Open VLD daarentegen heeft hem onder Dr. Maggie De Block tussen 2014 en 2020 in handen gehad.

We zullen nog even geduld moeten hebben voor we weten wie de nieuwe minister wordt. 

> De stemmenkampioenen bij artsen en gezondheidsexperts

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Bart Lelie

    13 juni 2024

    Ondanks het feit dat politiek niet rationeel is, kunnen we rationeel toch aannemen dat de postjes als volgt verdeeld zullen geraken: PS krijgt 2 ministers cadeau met Melissa en Conner dus hebben verder geen recht op een minister; VDB heeft een historisch slecht rapport gekregen van een van de belangrijkste tafelpartners (de artsen) en kan je moeilijk terug aan die tafel zetten; het lijkt nu toch weer aan de Walen en zij hebben valabele kandidaten die overigens meer stemmen halen dan VDB.
    Het zal dus een Waal worden, zij het van MR zij het van Les Engagés.