Coronavirus - Patiënt keerde op 26 februari terug uit Frankrijk

De tweede landgenoot die met het coronavirus is besmet, keerde op 26 februari terug uit Frankrijk. De vrouw verbleef er in een regio in het noorden van het land waar ook enkele besmettingen zijn vastgesteld. Ze wordt opgevolgd in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, maar bevindt zich in een "goede algemene toestand", gezien de omstandigheden.

De dame had zichzelf zaterdagavond aangemeld in het UZA. Daar testte ze positief op het virus. Een bijkomend onderzoek door het referentielaboratorium van viroloog Marc Van Ranst bracht later op de avond de bevestiging, dat ze besmet is met Covid-19. "De vrouw is wel wat ziek, maar is in een goede algemene toestand, gezien de omstandigheden", legde behandelend arts Erika Vlieghe zondag uit op een persconferentie.

Het gaat officieel dus om de tweede landgenoot die besmet is met het coronavirus. Dat er nu een tweede geval opduikt, komt ook niet als een verrassing, aldus minister van Volksgezondheid Maggie De Block en viroloog Steven Van Gucht, die het wetenschappelijk comité rond het coronavirus voorzit. Van Gucht verwijst naar de situatie in verschillende Europese landen en uiteraard het einde van de krokusvakantie, wanneer veel landgenoten uit het buitenland terugkeren.

Het ligt volgens Van Gucht ook in de lijn der verwachtingen dat er de komende tijd nog een of meerdere gevallen zullen opduiken. Dat er een tweede geval is vastgesteld, betekent dat wordt overgestapt op fase 2. Die zal in de praktijk niet zo veel veranderen, verzekeren De Block en Van Gucht. Tot nu toe werd vooral geprobeerd het virus buiten te houden. Nu komt het er op aan de verspreiding in te dijken.

Dat betekent concreet dat nu wordt gezocht naar alle personen met wie de patiënt in contact is geweest sinds haar terugkeer. Dat is een taak voor het Agentschap Zorg en Gezondheid. Vlieghe maakt zich sterk dat die allemaal op te sporen zijn. Van Ranst stelde zich geen grote zorgen te maken over de gevallen die worden vastgesteld. Die kunnen worden geïsoleerd en verzorgd. Het komt er volgens Van Ranst nu op aan een zo fijnmazig mogelijk net uit te gooien om andere gevallen op te sporen. "Dat zal nog weken en maanden duren." Maar drastische ingrepen, zoals in Frankrijk, zijn volgens minister De Block niet nodig. De voorzorgsmaatregelen zijn bijvoorbeeld overgemaakt aan de scholen. "De situatie in Frankrijk stelt zich ook scherper", aldus De Block. "D aar zijn al langer patiënten opgedoken. Zij zitten al veel verder op het traject. Wij volgen de aanbevelingen van de Wereld Gezondheidsorganisatie."

Van Ranst verwacht dat het de komende dagen nog druk zal worden in het referentielaboratorium. Op normale dagen onderzoekt het vijf tot tien stalen. Zaterdag waren dat er 70.

Om 14.00 uur komt het kernkabinet bijeen om zich over de situatie te buigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.