Zorgnet-Icuro wil zorgsector anders organiseren

Zorgnet-Icuro, een koepelorganisatie van Vlaamse ziekenhuizen en andere zorginstellingen, vraagt maatregelen om het dubbele probleem van krapte op de arbeidsmarkt en een stijgende zorgbehoefte aan te pakken. Voorzitter Koen Michiels pleitte zondag in 'De Ochtend' op Radio 1 voor een nieuwe manier van werken.

De COVID-19-periode heeft het zorgpersoneel doorstaan "op adrenaline", luidt het, maar dat valt niet vol te houden. "Er zijn een aantal signalen in de zorgsector die erop wijzen dat we de manier waarop we ons de voorbije decennia hebben georganiseerd, zullen moeten herbekijken", zegt Michiels, die pleit voor meer samenwerking. 

"Onze zorgorganisaties zijn vrij verkokerd ontstaan in de jaren zestig en zeventig, met ziekenhuizen, zorgcentra en psychiatrische centra. Ze moeten veel meer georganiseerd worden vanuit het zorgtraject van de patiënt over de sectoren heen." Michiels roept de overheden op om stimuli in te bouwen om die samenwerking en schaalvergroting te ondersteunen.  

Verder vraagt de Zorgnet-Icuro-voorzitter ook meer flexibiliteit. "We hebben heel streng gereglementeerde zorgorganisaties. Een aantal taken die verpleegkundigen nu uitvoeren, zoals administratie en logistieke taken, kunnen gerust door anderen worden gedaan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.