Zo kunt u de campagne voor immunisering tegen RSV al voorbereiden

Het RSV-seizoen begint op 1 november, waardoor de tijd om zuige lingen te immuniseren kort is. Dit kunt u als huisarts al doen voor een vlotte afhandeling.

Het RSV-seizoen wordt officieel ingezet - zo heeft het kabinet van aftredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bevestigd - op 1 november, meldt Domus Medica. Kinderen die geboren zijn na 1 april 2024 kunnen geïmmuniseerd worden tegen RSV met het antilichaam Nirsevimab vanaf 1 oktober van dit jaar, de datum waarop het product - het is een monoclonaal antilichaam, geen vaccin - volgens de producent beschikbaar is. Pasgeborenen kunnen worden geïmmuniseerd tijdens het verblijf op de kraamafdeling of nadien bij de huis- of kinderarts.

Een en ander houdt in dat er maar een maand de tijd is om zuigelingen geboren na 1 april 2024 nog voor de start van het seizoen te immuniseren. Alleen tijdens de periode van 1 tot 31 oktober wordt in een terugbetaling van het product voor deze doelgroep voorzien - met voorbehoud van goedkeuring door het verzekeringscomité op 9 september. Terugbetaling is op een paar uitzonderingen na alleen mogelijk als de moeder tijdens de zwangerschap het RSV-vaccin Abrysvo niet heeft gekregen. Zwangere vrouwen kunnen worden gevaccineerd met Abrysvo tussen de 28ste en de 36ste zwangerschapsweek én bij een vermoedelijke bevallingsdatum tijdens het RSV-seizoen 2024-2025 (oktober-maart).

Liefst zo vroeg mogelijk
U kunt als huisarts uw zwangere patiënten en/of ouders van uw pediatrische patiënten die in aanmerking komen zelf contacteren en informeren over de immunisering. Domus Medica heeft daarvoor op zijn website een link naar een modelbrief die u kunt overnemen of aanpassen aan de werking van uw praktijk.

Ook kunt u al een immuniseringsafspraak inplannen tussen 1 en 31 oktober, en het liefst zo vroeg mogelijk in de maand, zodat de bescherming optimaal is voor het RSV-seizoen begint. Ga hierbij het gewicht van de zuigeling na zodat u de juiste dosis kunt aanvragen via het BCFI (Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie) en voorschrijven: 50 mg voor zuigelingen van minder dan 5 kilogram, 100 mg voor zuigelingen die meer dan 5 kilogram wegen.

Een aanvraag kunt u al doen via het BCFI en u kan een voorschrift maken zodat de patiënt het product bij de apotheek kan reserveren. Dat versnelt de immunisering zodra de antistoffen beschikbaar zijn. Ook kunt u afspraken maken met plaatselijke pediaters over wie welke rol opneemt in de aanpak van de immunisering.

Nirsevimab, dat intramusculair moet worden toegediend, biedt gedurende vijf tot zes maanden bescherming en vermindert het risico op ernstig verloop van RSV-infectie, waaronder de noodzaak om in ziekenhuis opgenomen te worden. Het is belangrijk de ouders erover te informeren dat het product in de koelkast (niet in de vriezer) bewaard moet worden, niet geschud of aan hitte blootgesteld mag worden. Ook moet de voorgevulde spuit in de buitenverpakking bewaard worden om ze te beschermen tegen licht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.