Ziekenhuishervorming: “We staan met onze rug tegen de muur” (Dr. Ph. Devos)

"We wachten al 20 jaar op hervormingen in de ziekenhuissector. We kunnen het ons niet veroorloven om nog eens twee zittingsperiodes te wachten op de verwezenlijking ervan”, waarschuwt Philippe Devos (Unessa) in het licht van de resultaten van de Maha-studie.

“In 2023 heeft de ziekenhuisfinanciering geen gelijke tred gehouden met de stijgingen van de kosten voor geneesmiddelen en energie die de ziekenhuissector heeft moeten doorstaan”, analyseert dr. Philippe Devos. “De financiële situatie van ziekenhuizen was al ingewikkeld. Vóór covid stond een derde van de ziekenhuizen in het rood. Nu heeft twee derde een tekort. Er is een licht herstel, maar dat gaat ten koste van de investeringen in apparatuur. Dit herstel is niet duurzaam op lange termijn, want het stopzetten van dit soort investeringen is geen goed nieuws voor de Belgische patiënten."

Indexering van vergoedingen
De voormalige voorzitter van Bvas-Absym wijst erop dat de gespreide indexering van de medische honoraria noch de ziekenhuizen, noch de medische sector heeft geholpen. “We vragen al jaren om deze vertraging in te korten. Er was een afspraak met de overheid om het terug te brengen naar zes maanden in plaats van een jaar, maar dit is niet gelukt. Ik hoop dat artsen en ziekenhuizen dit snel voor elkaar krijgen. De Maha-studie toont aan dat dit tijdsverschil grote systemische gevolgen heeft voor de ziekenhuisfinanciën en dat het niet alleen een gril is van de medische sector."

Philippe Devos is bezorgd over de stijgende kosten van energie, cyberbeveiliging en geneesmiddelen. “Ziekenhuizen maken nauwelijks nog marge op medicijnen. Er is gewoon een overdracht tussen het Riziv en de farmaceutische industrie."

Ook het aantal vacatures in de ziekenhuissector baart het hoofd van Unessa zorgen. “Het is een beetje een karikatuur dat het niet uitmaakt wat de financiering is als ziekenhuizen op een gegeven moment geen zorg meer kunnen verlenen omdat ze geen mankracht meer hebben! Het is een echt probleem. Het ziekteverzuimcijfer (12%) laat ook zien dat we de grenzen beginnen te bereiken van wat we van werknemers kunnen vragen. Deze druk heeft gevolgen voor de gezondheid van het personeel. Als we niet meer personeel kunnen werven of de druk kunnen verminderen, is de enige oplossing om het ziekenhuissysteem te hervormen. We wachten al 20 jaar op hervormingen. We staan met onze rug tegen de muur. We kunnen het ons niet veroorloven om nog twee termijnen te wachten, anders worden we net als de NHS geconfronteerd met een systeemfalen.”

Lees ook:
> 75% van de Brusselse ziekenhuizen in het rood
> Het aantal verlieslatende ziekenhuizen neemt elk jaar toe (Maha-raport)
> Retrocessies en honorariumsupplementen: de minister roept op tot meer transparantie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.