Wearables zetten klassieke geneeskunde op haar kop

Adamm patch astmapatiënt
Het afgelopen jaar alleen al werden meer dan 150 miljoen wearable-producten wereldwijd verkocht. Tegen 2020 zal die markt meer dan verdubbelen, naar 400 miljoen. Goed de helft daarvan zijn medische wearables. Vooral zogenaamde 'smart patches' zullen een hoge vlucht nemen. Dat viel te horen op 's werelds grootste beurs in medical devices, Medica Dusseldorf.
 
Christian Stammel, oprichter en CEO van de Wearable Technologies Group, geeft tekst en uitleg. Hij maakt een onderscheid tussen medische wearables in ziekenhuizen en erbuiten.  
 
Wearables voor opgenomen patiënten
"Hier vinden we een massa innovaties", zegt Stammel. De bandbreedte van de apps  varieert van het bewaken van doorligwonden door patches tot de opvolging van van vitale gegevens. Toch zullen wearables volgens hem in eerste instantie in het ziekenhuis  eerder een ondergeschikte rol spelen: "De bestaande medische infrastructuur zal de introductie van wearables hier vertragen. Maar wearables zouden waarschijnlijk grote voordelen opleveren voor poliklinische zorg na ziekenhuisbehandeling. "

Wearables voor ambulante zorg
De kaarten liggen anders voor artsenpraktijken. Daar zouden
 artsen best beginnen na te denken over hoe ze patiëntbeoordelingen met behulp van wearables kunnen verbeteren. 
Stammel legt uit: "De eerste apparaten voor gezondheidsbewaking die ook officieel zijn gecertificeerd - bijv. 'Philips Health Watch' - vereenvoudigden het gebruik van wearables als betrouwbare indicatoren. "De apparatuur registreert vitale gegevens zoals hartfrequentie en houdt ook beweging, zit- en slaapgedrag bij - zonder een extra borstriem. De gegevens worden opgeslagen in de cloud in overeenstemming met richtlijnen voor gegevensbescherming en kunnen indien nodig worden gedeeld met artsen en medische experts."
 
Stammel denkt dat het gebruik van wearables in de nabije toekomst een kwaliteitskenmerk wordt voor hoogwaardige artsenpraktijken: "Artsen moeten op de hoogte zijn van producten die nu al beschikbaar zijn voor diabetespatiënten. Ze zijn zich best bewust van de voordelen voor een medische behandeling en de levenskwaliteit van  patiënten zodat zij dergelijke producten kunnen voorschrijven."
(foto: Messe Dusseldorf/ctillmann)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.