Veel ‘goesting’ op Openpraktijkendag Domus Medica

Op zaterdag 1 juni hebben verschillende huisartsenpraktijken in Vlaanderen een inkijk gegeven in hun werking. Voorzitter Jeroen van den Brandt stelde vooral veel positiviteit en goesting vast tijdens deze derde Openpraktijkendag van Domus Medica.

Het is intussen een beproefde formule: op verscheidene locaties doorheen Vlaanderen konden geïnteresseerden zich laten inspireren door en kennis maken met verschillende praktijkvormen. Zo kon u bijvoorbeeld gaan uitzoeken wat nu de voordelen zijn van een netwerkpraktijk. Of hoe huisartsenpraktijken samenwerken met een praktijkmanager, verpleegkundige of andere zorgberoepen. Hoe de New Deal in de praktijk verloopt, en nog veel meer.

Ontzorgen
“Ik vond het heel mooi om te zien hoe die verschillende praktijken de zaak draaiende houden”, zegt dr. Van den Brandt in een terugblik. “Vaak is dat nu een Chinese vrijwilliger, hetzij de soloarts zelf, of iemand uit het team die dat allemaal maar bereddert. We denken als huisartsen dat we dat allemaal moeten kunnen, maar het gaat soms ook wel ons petje te boven. Ik vond het mooi om te zien hoe sommige praktijken toch wel beseffen dat ze iemand nodig hebben die hen daarin ontzorgt, en dat ze daar best zouden in investeren.”

De New Deal-praktijken krijgen daar middelen voor en kunnen die ontzorging installeren, gaat hij verder. “Ik vond de praktijkmanagers die ik heb gezien zeer zinvol werk doen: ze draaien de neuzen in dezelfde richting en bekijken bijvoorbeeld samen met het artsenteam of de praktijk de kosten kan dragen van een nieuwe verpleegkundige. De boekhouder vertelt wel hoe je financiële situatie zit, maar die praktijkmanager is beter in staat om uit te rekenen of een welbepaalde investering wel of niet kan. Of de manager neemt ook het personeelsbeleid ter harte, denk aan de komst van de preventiearts, contracten opstellen of incentives voor het personeel uitwerken. Dat zijn zaken die artsen anders ’s avonds nog na hun uren moeten gaan uitzoeken, en nadien tussen de soep en de patatten met de collega’s bespreken.”

Huiverachtig
Jeroen van den Brandt: “Er bestaat niet echt een uniforme opleiding tot praktijkmanager, maar we zijn vanuit Domus Medica wel van plan om de expertise van die Vlaamse pionier-praktijkmanagers te bundelen zodat niet iedereen opnieuw moet beginnen, maar kan gluren bij de buren.”

Het zijn overigens zeker niet noodzakelijk artsen die de rol van praktijkmanager op zich nemen. “Een van de managers die ik sprak, had TEW gestudeerd, een andere was kinesitherapeut van opleiding. Nog een andere was eerder een zakelijke partner met een verpleegkundige achtergrond.”

Heel wat praktijken staan huiverachtig tegenover deze evolutie, beseft dr. Van den Brandt. “Wie wil investeren in een praktijkmanager, moet dat afromen, dus ik begrijp de weerstand. Toch is het belangrijk dat men begrijpt dat financiering voorzien voor een betere organisatie, voor ontzorging, voor het tastbaar maken van een visie, een stap vooruit betekent. In Nederland is dat overigens al heel courant.”

Rust in de praktijk
“Wat mij alleszins opviel op de Openpraktijkendag, was de positiviteit in die New Deal-praktijken”, besluit de Domus Medica-voorzitter. “Er waren wel wat kleine kinderziektes, maar de verpleegkundige krijgt er een duidelijke rol en brengt ook rust in de praktijk. En dat zorgt er dan weer voor dat de artsen zelf merken dat er iets aan het veranderen is, wat hen de nodige goesting oplevert.”

Momenteel zijn al 48 praktijken in België in het New Deal-systeem gestapt, geeft dr. Van den Brandt nog mee. “We merken een duidelijke stijging in aanvragen voor individuele begeleiding en infosessies.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.