Vandenbroucke 'investeert' 55 miljoen euro in Lentepakket voor huisartsen

Huisartsen die iemand aanwerven om in hun praktijk een handje toe te steken, zullen daarvoor nog vanaf dit jaar een forse premie krijgen. Er komt ook steun voor studenten die kiezen voor een opleiding tot huisarts om zich in huisartsarme regio's te vestigen. Dit deel van het zogenaamde Lentepakket is al enigszins verwelkt want het stond al in het akkoord 2022-2023. Ook om de samenwerking tussen huisartsen en psychologen op te krikken, komt er extra budget.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kondigde het "Lentepakket" zondag aan bij VTMNIEUWS. De drie maatregelen maken dus deel uit van een "Lentepakket" waarmee in totaal 55 miljoen euro gemoeid is en dat specifiek dient om huisartsen en huisartsenpraktijken te steunen. Ze liggen op tafel van het Verzekeringscomité van het Riziv, waarin zorgverleners en ziekenfondsen zetelen.

In feite maakt de maatregel deel uit van het akkoord 2022-2023, waar punt 2.8 luidt: "De NCAZ zal tevens voorstellen realiseren om het team rond de huisarts te versterken, onder meer door een financiële ondersteuning te voorzien voor de inzet van zorgondersteunend personeel in de huisartsenpraktijk. Ook zal zij voorzien in een bijzondere maatregel ten behoeve van de jonge huisartsen om hen een GMD starter premie toe te kennen."

Dat de minister er nu mee uitpakt, zal wellicht te maken hebben met de stijgende verkiezingskoorts en de dalende score van de socialisten in de opiniepeilingen, nu het effect Rousseau helemaal is uitgewerkt. Uiteraard zijn de maatregelen welkom, maar niet helemaal nieuw dus en het werd ook hoog tijd dat ze er kwamen. Door het kabinet is alles handig verpakt als een 'Lentepakket', wat er in de algemene pers in ging als zoete koek.

Een eerste budget van 16,7 miljoen euro gaat nu naar extra personeel ter ondersteuning van de huisarts, zoals we al in onze vorige nieuwsbrief meldden. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een verpleegkundige of een praktijkassistent. Wanneer het om een eerste aanwerving gaat, zal die eenmalige tussenkomst tussen 5.000 en 7.000 euro liggen. Er komen naar verwachting 5.477 praktijken voor in aanmerking, omdat ze in het verleden geen personeel hebben aangeworven. Voor praktijken die vandaag al personeel tewerkstellen wordt een jaarlijkse forfaitaire tegemoetkoming van minstens 3.796 euro voorzien.

Studenten die uit de basisopleiding komen en die voor de opleiding richting huisarts kiezen, kunnen vanaf september op steun rekenen indien ze zich op gebieden willen richten waar maar weinig huisartsen actief zijn. Huisartsen hebben vandaag de neiging zich in de buurt van hun universiteit te vestigen, beseft Vandenbroucke. Hij hoopt dat deze maatregel tot een betere spreiding kan leiden.

Daarnaast zien huisartsen hun beschikbaarheidshonorarium verdubbeld worden tot 15,2 euro per uur tijdens weekends en op feestdagen voor wachtdiensten. Ze krijgen ook een hogere vergoeding voor het bijhouden van het globaal medisch dossier van jongere en oudere chronische patiënten. 

Tot slot maakt Vandenbroucke 25 miljoen euro vrij om de samenwerking tussen psychologen en huisartsen te verbeteren. Dat systeem gaat begin april van start, al plant de minister komende week nog overleg met Domus Medica. Concreet komt het erop neer dat een klinisch psycholoog of orthopedagoog een aantal uren per week aan de slag gaat om de huisarts te ondersteunen in zijn praktijk. Huisartsen zien immer veel patiënten die het mentaal moeilijk hebben. De samenwerking moet ervoor zorgen dat zij goed worden geholpen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Michele Claus

    29 maart 2024

    Met alle respect, huisartsen worden ondersteund maar er is geen geld meer om ziekenhuizen die ver over kop gaan te ondersteunen terwijl iedereen ook vroeg of laat daar wel eens belandt.

  • Geert MICHIELS

    25 maart 2024

    Weeral een maatregel met de inhoud van een zeepbel!Misschien even nazien of ik mijn partner geen flexi-job kan aanbieden in dit statuut. Lekker kassa kassa met weggesmeten overheidsgeld, ons geld dus. Krabben waar het niet jeukt.

  • Marc DE MEULEMEESTER

    25 maart 2024

    Correct Carlo : “ Peanuts “!

  • Carlo Vermeiren

    25 maart 2024

    Heel aantrekkelijk voor beginnende huisartsen !? Maar zo doorzichtig minister FVDBR : het verder uitvoeren van de verstaatsing van de HA-geneeskunde. Maak er dan ineens ambtenaren van met vaste werkuren en een mooi pensioen. Maar daar hebt u voorlopig nog niet voldoende geld voor, dan de HA maar het zelfstandige statuut laten behouden, met alle nadelen van dien : fiscaal, sociale bijdrage, onkosten....maar met een aalmoes en meer controle op zijn gehele praktijkvoering. Leburton had dan toch ongelijk ( on les aura par leur nombre ) U zult ze hebben in hun armoede !