Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden.

Dat stond zo zaterdag in De Standaard en er werd onlangs nog voor gesensibiliseerd, meldden MediSfeer en De Specialist vorige week.

De brief is maar een eerste stap. Artsen die over een jaar nog altijd te vaak naar hun voorschriftenboekje grijpen, zullen zich daarvoor moeten verantwoorden. Wie geen goede uitleg heeft, riskeert een officiële sanctie. Dat kan gaan van een waarschuwing tot de terugbetaling van de onterecht voorgeschreven antibiotica. Als er sprake is van opzet, dreigt een boete. 

Het Riziv wil huisartsen confronteren met hun voorschrijfgedrag, en heeft daarvoor drie indicatoren opgesteld. Het gaat na of artsen niet te veel antibiotica voorschrijven, hoe vaak het om klassieke antibiotica gaat en hoe vaak ze naar antibiotica grijpen die niet worden aangeraden.

In 2019 bleek dat Belgische huisartsen gemiddeld per tien mensen zeven keer antibiotica voorschrijven. Tegen 2025 moet dat cijfer met 43 procent dalen. Dat is broodnodig, want de gevolgen van antibioticagebruik zijn niet min: ieder jaar sterven er in Europa meer dan 35.000 mensen aan een infectie met een bacterie die bestand is tegen antibiotica. Daarmee heeft anti­bioticaresistentie in Europa ongeveer even grote gevolgen voor de gezondheid als griep, tuberculose en hiv/aids samen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk VERCAMMEN

    11 juli 2024

    Wie veel raadplegingen heeft waarbij geen terugbetaald geneesmiddel voorgeschreven wordt, is volgens deze statistiek een veel-voorschrijver van AB.

  • Miguel Derijcke

    09 juli 2024

    Doen zoals in Zwitserland 40 jaar geleden : afschaffen van de terugbetaling....

  • Marc DE MEULEMEESTER

    08 juli 2024

    1978 , wijlen Prof Boelaert , ja , papa van :
    “ Het vraagt moed om te weigeren van antibiotica voor te schrijven want de patiënt komt binnen en eist antibiotica “!
    Tot zover deze brief van 1 gebuisden apostel tot de Schrift geleerden van het RIZIV !