"Premie voor wie huisartsenopleiding kiest" (Vandenbroucke)

Geneeskundestudenten zullen vanaf september een premie krijgen als ze kiezen voor een huisartsopleiding. Dat maakte minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) bekend. Zij die aan de slag gaan in huisartsarme regio's, krijgen een nog hogere financiële tegemoetkoming. Dat moet het grote huisartsentekort in sommige regio's helpen op te lossen, maakt de minister zich sterk.
 
De minister maakte zijn voornemen bekend op Radio 1. Om het het tekort aan (huis)artsen terug te dringen, had de Vlaamse regering in 2022 al beslist om meer studenten toe te laten tot de opleiding geneeskunde. Zo mochten vorig jaar 1.600 studenten geneeskunde starten na hun ingangsexamen. Dat waren er ruim een kwart meer dan het jaar ervoor, toen het startquotum nog op 1.276 geslaagden lag. 
2,3 miljoen
Maar nu wil de federale minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) studenten een (financieel) duwtje in de rug geven in de richting van de opleiding huisartsgeneeskunde. De regering maakt er 2,3 miljoen euro voor vrij.

Domus Medica laat in een eerste reactie weten dat de maatregel kan helpen, maar zeker niet alleen zaligmakend is. Zo is ook de vestiging van huisartspraktijken vaak problematisch.

Overigens vindt Vandenbroucke dat ook meer nodig is, vermits hij in zijn New Deal een verandering aanmoedigt in de organisatie van huisartspraktijken aan verandering toe zijn. Patiënten zouden in dezelfde praktijk hulp moeten kunnen krijgen van verschillende soorten artsen en de praktijken moeten volgens hem meer multidisciplinair georiënteerd zijn, met ook een psychiater of een diëtist en een verpleegkundige bijvoorbeeld.

Als de maatregel een succes zou worden, is daarnaast evenmin duidelijk in hoeverre de premie de huidige knelpuntspecialismen nog verder in de problemen kan brengen als ook daar nog meer kandidaten door de financiële prikkel worden weggezogen tijdens de opleiding.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Veerle JANSSENS

    10 juni 2024

    Als we binnenkort iedereen die kiest voor een knelpuntberoep premies gaan geven dan zal het gat in de begroting alleen maar blijven groeien. Dat is niet de oplossing op lange termijn! Investeer in zorg zodat wzc betaalbaar blijven, werkdruk haalbaar blijft meer personeel op de werkvloer etc.....

  • Marij JANSSEN

    06 juni 2024

    De oudere dokters die nog volop met hart en ziel werken maar die niet pc gezind zijn worden gekleineerd krijgen geen toelage maar worden wel gestraft met extra hoge belastingen in wat voor wereld leven wij