Nood aan extra bijscholing over diabetesmedicatie

Vlaamse huisartsen hebben nood aan extra bijscholing over de behandeling van patiënten met diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven.

Het team rond prof. Geert Goderis bestudeerde de kennis en het voorschrijfgedrag van Vlaamse huisartsen en haio’s met betrekking tot nieuwe medicatie voor de behandeling van diabetes type 2. Artsen in België zijn gebonden aan voorschrijfcriteria die niet altijd overeenstemmen met de internationale richtlijnen, stellen de Leuvense onderzoekers vast.

Ze voerden een online cross-sectionele studie uit om gegevens te verzamelen over demografische kenmerken, theoretische kennis en voorschrijfgedrag aan de hand van tien theoretische vragen en zes klinische gevallen, gebaseerd op de richtlijnen van de American Diabetes Association/European Association for the Study of Diabetes (ADA/EASD) en de Belgische terugbetalingscriteria. Hun resultaten werden gepubliceerd in Primary Care Diabetes.

Geen optimale kennis
Daaruit blijkt dat Vlaamse huisartsen en haio’s geen optimale kennis hebben over het evidence-based gebruik van SGLT2-I en GLP1-RA. Van GLP-1 RA weten ze minder af dan van SGLT-2-inhibitoren.

De auteurs stippen aan dat bijscholing over nieuwe diabetesmedicatie vereist is om die kennis op peil te brengen. En de Belgische terugbetalingscriteria moeten in overeenstemming worden gebracht met de huidige wetenschappelijke richtlijnen, stellen ze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.