Multidisciplinariteit troef bij evaluatie van handicap

Het jaarverslag 2023 van de FOD Sociale Zekerheid zoomt in op een aantal thema’s waar ook huisartsen vaak mee te maken krijgen, zoals de evaluatie van een handicap.

De nadruk ligt daarbij steeds meer op een multidisciplinaire insteek. Streefdoel is om kwaliteitsvolle evaluaties uit te voeren met meer tijd voor interactie met het doelpubliek, luidt het in het jaarverslag. Dat houdt in dat naast artsen ook nieuw aangenomen professionals deelnemen aan de beoordeling: psychologen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk assistenten en verpleegkundigen voeren evaluaties uit onder toezicht en verantwoordelijkheid van een arts. Vooral bij complexe combinaties van handicaps is die samenwerking van onschatbare waarde, klinkt het.

Empathie
Zo getuigt Antoine, arts-coördinator van de evaluatie van de handicap: “Consultaties in ons centrum stellen ons in staat om te zien hoe mensen functioneren en welke moeilijkheden ze hebben. We moeten deze moeilijkheden vertalen in schalen van autonomie en een beoordeling van het verdienvermogen. We zijn getuige van levensverhalen die soms erg moeilijk zijn, en dat vraagt empathie. We moeten ook zo nauwkeurig mogelijk zijn, onze subjectieve kijk op het levensverhaal van de patiënt loslaten en het vertalen in objectieve ‘moeilijkheden’.”

De evaluaties gebeuren onder toezicht van de coördinerende artsen, gaat hij verder. “We gaan veel in gesprek over de verschillende situaties, zodat onze beoordelingen zo nauwkeurig mogelijk zijn. Als we het gevoel hebben dat een bepaalde thematiek ons minder bekend is, vragen we toelichting aan een collega die er meer kennis over heeft. Als coördinator moet je ook omgaan met klachten van mensen, conflicten oplossen en naar de toekomst kijken.”

Training en communicatie
Het beoordelen van een gedane evaluatie is niet eenvoudig, geeft de arts toe. “Vooral omdat elke situatie anders is en twee mensen met dezelfde pathologie niet noodzakelijk dezelfde mate van erkenning van hun handicap krijgen. De eerste indicator van de kwaliteit van onze beoordelingen is het aantal beroepen bij de rechtbank, dat ons laat zien of mensen op één lijn zitten met onze beoordeling. Ik denk dat de kwaliteit van onze evaluaties voortkomt uit goede training en goede communicatie tussen evaluatoren.”

Het is de bedoeling om tegen eind 2024 in alle centra voor de erkenning van de handicap eenzelfde niveau van multidisciplinaire evaluatie te bereiken, met aandacht voor de specifieke individuele situatie van personen met een handicap.

In een volgende printeditie van Medi-Sfeer leest u meer over het jaarverslag 2023 van de FOD Sociale Zekerheid.

Lees ook: Blauwe krokodil nog lang niet uitgestorven

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.