Maand vertraging voor sociaal statuut

Wegens de vertragingen bij het berekenen van de premiebedragen 2023 zullen huisartsen dit jaar uitzonderlijk tot 30 september 2024 (in plaats van 31 augustus 2024) in ProGezondheid hun evaluatieresultaat kunnen raadplegen en indien nodig een manuele aanvraag kunnen aanmaken. Dat meldt het Riziv. Eerder maakten we al bekend dat ook de aanvraag voor de geïntegreerde parktijkpremie vertraging oploopt.

Het sociaal statuut bestaat uit twee voordelen die u kunt krijgen: het sociaal voordeel en het conventievoordeel. Als u het wettelijk pensioen nog niet hebt opgenomen, kan u aanspraak maken op het sociaal voordeel. Heeft u het wettelijk pensioen opgenomen, maar blijft u actief als zorgverlener? Dan kan u aanspraak maken op het conventievoordeel.

Wat is het sociaal voordeel?
Het sociaal voordeel is een jaarlijkse bijdrage die het Riziv stort aan een verzekeringsonderneming waarmee u een contract voor een vervangingsinkomen bij invaliditeit en/of een pensioenovereenkomst hebt afgesloten. In dit geval moet uw contract uiterlijk ingaan op 31 december van het jaar waarop het sociaal voordeel betrekking heeft. In de plaats van een jaarlijkse bijdrage die wordt gestort aan een verzekeringsinstelling, kan u kiezen om het recht op een pensioen ingeval van rust en/of overleving te reserveren bij de Dienst Geneeskundige Verzorging van het Riziv;

Let op: dat gereserveerde recht is een uitdovend systeem. U kan bij het Riziv sinds premiejaar 2017 enkel nog een recht op pensioen reserveren als u dat al een eerste keer gedaan hebt voor een eerder premiejaar.

Wat is het conventievoordeel na pensioenopname?
Het conventievoordeel is een jaarlijkse bijdrage die het rechtstreeks stort op het door u opgegeven rekeningnummer.

U hebt recht op dit voordeel vanaf het jaar waarin u uw wettelijk rustpensioen hebt opgenomen als u actief blijft als zorgverlener.

Let op: Als u uw wettelijk rustpensioen hebt opgenomen vóór 1 januari 2016, dan kan u wel nog sociale voordelen aanvragen voor storting in een vrij aanvullend pensioen zelfstandigen (VAPZ), afgesloten vóór 1 januari 2016.

Meer over het sociaal statuut vindt u op de site van het Riziv.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.