Arts in Nood: aantal oproepen blijft teken sociaal isolement (Michel Bafort)

Geweld, burn-out, verslaving, ook artsen ontsnappen er niet aan. En het komt steeds vaker voor. Op initiatief van de Orde der Artsen werd 'Arts in Nood' opgericht. "In het begin kregen we enkele tientallen oproepen per jaar", zegt Pascale Senny, die verantwoordelijk is voor de hulplijn. "Maar het aantal oproepen is blijven stijgen. Dit jaar hadden we eind november al meer dan 250 oproepen gehad”. 

De Orde der Artsen startte in 2016 een actie om artsen in moeilijkheden te helpen; Arts in nood wordt gehost door de Orde der Artsen die de hulplijn voor ongeveer de helft van zijn budget van ongeveer 300.000 euro per jaar subsidieert. De andere helft komt van het Riziv. 

De arts moet voor zichzelf zorgen, voor zijn eigen welzijn en voor de kwaliteit van de zorg die hij verleent, zo klinkt het in de modernere versies van de Eed die artsen afleggen. "Het is raadzaam dat artsen ons contacteren wanneer ze in moeilijkheden verkeren, maar collega’s vragen nog te weinig om hulp”, aldus dr. Victor Fonze, vicevoorzitter van 'Arts in Nood'. "In het begin hadden we enkele tientallen oproepen per jaar", zegt Pascale Senny  die verantwoordelijk is voor de hulplijn. "Maar het aantal oproepen is blijven stijgen. Dit jaar hadden we eind november al meer dan 250 oproepen gehad. In ongeveer de helft van de gevallen is het telefoongesprek voldoende om de beller weer op de rails te krijgen. "Maar het aantal oproepen blijft een teken van professioneel isolement”, zegt initiatiefnemer en lid van de Nationale Raad van de Orde der Artsen, dr. Michel Bafort. Ruim honderd andere collega's krijgen hulp.

Duizend en een oorzaken 

De hulpbehoevende arts in wordt verwezen naar een ‘vertrouwensarts’, een collega die zich kandidaat stelt om collega's te helpen. Het gaat in het totaal om bijna honderd artsen. Extra helpende artsen zijn welkom, vooral in de minder verstedelijkte regio's van het land. Vrijwilligers kunnen contact opnemen met het hulplijnnummer. 

De meeste helpers zijn tussen 50 en 65 jaar oud, maar ook enkele jonge artsen -dertigers- hebben zich als vrijwilliger aangemeld. Ze krijgen een symbolische vergoeding voor hun hulp en deelname aan vergaderingen.

Een van de motieven van de jongere artsen om zich kandidaat te stellen is dat ze zelf in moeilijkheden verkeerden tijdens hun opleiding. Ze kregen hulp en willen op hun beurt helpen. De helpers worden niet aan hun lot overgelaten. "We organiseren regelmatig bijeenkomsten en online seminars. Tijdens die seminars bieden sprekers die gespecialiseerd zijn in het onderwerp ondersteuning", zegt dr. Fonze. 

Korte én lange termijn 

Artsen kunnen de hulpdienst contacteren per telefoon of per e-mail. De reactie is meestal onmiddellijk. Als de ‘luisteraars’ bezet zijn, wordt binnen 45 seconden een automatisch bericht verstuurd en wordt dezelfde dag nog contact opgenomen met de beller. Als het verzoek om hulp per e-mail binnenkomt vóór 17.00 uur wordt het dezelfde dag behandeld. De beller wordt in alle vertrouwelijkheid beluisterd. De bellers zijn ervaren artsen of artsen in opleiding. De aangekaarte problemen zijn velerlei: burn-out, fysieke of verbale agressie, verslavingsproblemen, waaronder werkverslaving (niet weten hoe te stoppen). De hulp betreft noch administratieve, noch financiële kwesties.

De keuze van een vertrouwensarts wordt voorgesteld door ‘Artsen in Nood’ en gevalideerd door de beller. Sommige artsenwillen geen collega in vertrouwen nemen die geografisch dichtbij is of die hen kent. Het kan gebeuren dat de arts die de beller wil begeleiden niet beschikbaar is, omdat hij al een andere collega in moeilijkheden onder zijn hoede heeft genomen. Zo nodig wordt de beller dan doorverwezen naar tweedelijns psychologische hulp.

> Gratis nationaal nummer: 0800 23 460
(van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur) 

Email: https://www.artsinnood.be/neem-contact/ 

> Steeds meer agressie tegen artsen, hekelt Orde der Artsen 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.