Hoe ziet het Vlaams Artsensyndicaat (Vas) de positie van de huisarts in het snel evoluerende Vlaamse zorglandschap? Voor bestuurslid Jos Vanhoof kan veel, maar twee zaken zijn onbespreekbaar: de huisarts is en blijft de copiloot van de patiënt in de medische context en daarnaast is hij/zij de gemandateerde van het zorgvoorschrift.
“Voor de samenstelling van de zorgraden zijn de huisartsen al vrij sterk verdund”, analyseert dokter Vanhoof. “De raden bevatten vier clusters van zorgverleners, wij zijn er een van. Dat heeft zijn impact naar de verantwoordelijkheden. De patiënt moet zeker centraal staan en in verschillende contexten ‘gescoord’ worden. Ook in de medische context dus naast de andere contexten – de sociale, de omgevings- en de welzijnscontext. Wij willen toch heel graag de expert blijven in de medische context.”
“Voor die medische context is de patiënt onvoldoende geschoold om alleen zelf te beslissen. Als huisarts moeten we de copiloot blijven van de patiënt in de medische context. Ik spreek me niet uit over de drie andere contexten waarvoor ik overigens veel respect heb.”
“Daarnaast”, vervolgt de Lommelse huisarts, “moet onze beroepsgroep de gemandateerde blijven van het zorgvoorschrift.”
Huisarts is geen nine-to-five-job, ook niet na de reorganisatie die zich nu voltrekt. De zorgraden worden verzocht om daar in hun organisatie rekening mee houden. Dr. Vanhoof: “Nu vergadert men vaak tijdens huisartsonvriendelijke momenten. Oké, maar dan moeten daar de nodige incentives tegenover staan zodat we ons kunnen vrijmaken. Als dus een huisarts bijvoorbeeld drie uur moet incalculeren om zich te verplaatsen en deel te nemen aan een meeting, dan is het logisch dat hij daar als zelfstandige voor vergoed wordt. Daarnaast zouden we het appreciëren als onze stem in het geheel voldoende gehoord wordt en relevant genoeg is.”
Als die drempels genomen worden, dan is er veel mogelijk en toont het Vas zich zeer flexibel. Wat dan een correcte incentive is? “Voor ons ligt die tussen 50 en 75 euro per uur, met een maximum van 150 euro, ongeacht de duurtijd van de vergadering. Dan ga je uit van de tijd die we anders uittrekken voor vier consultaties/uur (110 euro) of twee huisbezoeken (80 euro). We hebben dus nog gedownsized en stellen ons zeer redelijk op.”
Het Vas wil zorg niet per se rechtstreeks koppelen aan remuneratie, “maar we willen wel gewaardeerd worden voor onze inbreng. Verder vragen we om niet meer te spreken van een eerste, tweede en derde lijn, maar van een integrale lijn.”
De voorstelling van de margriet van Maggie waarbij de hulpverleners allemaal blaadjes zijn rond de patiënt? “Daar is niets mis mee, maar af en toe zal ons blaadje wat sterker groeien afhankelijk van de context die zich voordoet…”
Lees ook: Vivel ontplooit plannen