Kostenstijging radiologie: noodzakelijke investering in innovatie en patiëntenzorg (Bvas, VBS, BSR)

De kosten van de radiologische onderzoekingen zijn in België tussen 2013 en 2022 met 29,26% gestegen, schreef de Standaard op 29 augustus, terwijl het aantal scans maar met 7,90% gestegen is. "Deze cijfers verdienen enige kadering en nuance" reageren Johan Blanckaert (voorzitter Bvas), Stan Politis (voorzitter VBS) en Tom De Beule (voorzitter BSR).

Ze verwijzen om te beginnen naar het Budget Financiële Middelen, dat in dezelfde periode met 29,43% steeg. Het budget financiële middelen is zoals bekend het budget dat de ziekenhuizen voor hun werking krijgen van de overheid.

Performant toestellenpark, krachtigere toestellen

Het aantal ziekenhuisbedden en het aantal ziekenhuizen namen, over dezelfde periode, gevoelig af, terwijl toch aan meer patiënten zorg verleend kon worden. "Deze sluiting van bedden is goed", duiden de drie artsen, "omdat er een nijpend gebrek is aan zorgpersoneel. Maar bedden sluiten en toch zorg bieden, veronderstelt een omslag van meerdaagse opnames naar daghospitalisatie. Dat was alleen mogelijk als ook de medische beeldvorming investeerde in een performant toestellenpark met een kortere duur per onderzoek."

"Daarnaast moeten de radiologen de patiënten aan steeds lagere stralingsniveaus blootstellen. Ook dit kan enkel met krachtigere toestellen. Het is nu in vele gevallen zelfs mogelijk om kleine kinderen vlot te scannen zonder ze vooraf in slaap te doen."

"In België ligt het gebruik van CT-scans, die straling verwekken, boven het Europese gemiddelde en ligt het gebruik van MRI-scans, die geen straling verwekken, maar wel veel duurder zijn en per onderzoek langer duren, lager dan het Europese gemiddelde. Ook daar werd fors in geïnvesteerd om steeds meer oplossingen aan te bieden met MRI-scanners dan met CT-scanners."

Overuren

Om dit allemaal verwerkt te krijgen in een steeds afnemend aantal ziekenhuizen, draaien de radiologie-afdelingen zoals iedereen weet, overuren: vele MRI-afdelingen zijn ook ’s nachts en in het weekend open.

Conclusie: het budget medische beeldvorming is dus niet meer gegroeid dan het budget dat de ziekenhuizen vragen, terwijl de radiologen er wel in slagen tegemoet te komen aan de eisen voor sneller onderzoek, dagklinische behandelingen, minder straling, diepgaandere en verfijndere diagnostiek, om nog maar te zwijgen van de ‘interventionele radiologie’, waarmee langs kleine toegangen in de bloedvaten zeer moeilijke en anders onbereikbare plaatsen worden bereikt om aandoeningen veilig te behandelen ter vervanging van zeer zware en dure operatieve ingrepen.

"Het is niet verwonderlijk dat radiologen onder zeer grote druk staan en dat jongeren er tegenop zien om zo’n zware opleiding te volgen, met lange werkdagen en wachtdiensten ’s nachts en in het weekend. De Standaard schrijft dat de radiologen een medische toppositie innemen. Een medische toppositie kan enkel verworven worden met een hoogstaande opleiding en hoogstaande kwaliteit", luidt het nog.
"Die is er."

> Radiologen scannen 8% meer maar dat kost ons 30% extra: enige verloren nuance...
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.