Huisartsen willen meer loon voor zelfstandige vroedvrouwen

Verschillende huisartsen in het oosten van Brabant zijn bezorgd over de ontoereikende financiering van zelfstandige vroedvrouwen op wie ze een beroep doen noodgedwongen aanrekenen.

Huisartsen en ziekenhuizen doen vaak een beroep op zelfstandige vroedvrouwen om hen in de periode voor en na de bevalling bij te staan bij de opvolging van moeder en kind. De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen zegt dat de tarieven die vroedvrouwen volgens de conventie mogen aanrekenen te laag liggen. Daarom stappen velen van hen uit het vak of uit de conventie om een hoger tarief te kunnen aanrekenen. Vermits dat extra bedrag door de patiënten zelf betaald moet worden en er onzekerheid bestaat of vroedvrouwen in het vak blijven, trekken enkele Brabantse huisartsen aan de alarmbel. Want als patiënten afhaken komt het werk dat de vroedvrouwen hen uit handen neemt weer bij de huisartsen terecht. Ze schreven daarover een brief aan aftredend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en begonnen een petitie.

"Vroedvrouwen hebben zich bewezen als waardevolle partners binnen de perinatale zorg, waar ze gaandeweg een groot deel van de opvolging van de huisarts en gynaecoloog hebben overgenomen. Zij doen dit met expertise, tijd en zorgzaamheid, die wij als huisartsen jammer genoeg niet op dezelfde manier kunnen bieden", zegt dokter Lien Jespers, huisarts in Leuven en een van de initiatiefneemsters.

"Het is bijzonder zorgwekkend dat vroedvrouwen, die onmisbaar werk verrichten op cruciale momenten in het leven van hun patiënten, niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien als zij intekenen op de Riziv-conventie. Velen overwegen hun beroep op te geven om financiële redenen, ondanks hun passie voor het vak. Dit is des te schrijnender in een zorglandschap waar een groot tekort is aan menselijk kapitaal. Het alternatief is noodgedwongen de kosten door te rekenen aan de patiënt, met de grootste gevolgen voor de meest kwetsbaren. De zorgvraag zal altijd blijven bestaan; als vroedvrouwen hun werk niet langer kunnen uitvoeren, zullen (duurdere) huisartsen en gynaecologen deze taken moeten overnemen. Met de beperkte tijd die artsen aan consulten kunnen besteden, zal de kwaliteit van de zorg hier helaas onder lijden. Wij roepen beleidsmakers dan ook op om de mogelijke impact van deze situatie zorgvuldig te overwegen."

Daarmee brachten de huisartsen nog eens de verzuchting onder de aandacht die de vroedvrouwen vorig jaar hadden geuit met een petitie van 11.000 handtekeningen. "Geen enkele van onze behoeften is op de fiche weerhouden door het Riziv", zegt Marlene Reyns, de voorzitster van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen. "Nu er nog geen regering is, is er ook nog geen begroting. Voor 1 december hebben we de conventie opgezegd. De Verzekeringscommissie maakt nu een eigen conventie en elke vroedvrouw krijgt de keuze om erin mee te stappen of niet. Maar ik vermoed dat er een deconventiegolf zal volgen in de eerste lijn. We zien bijvoorbeeld dat De Bakermat, een praktijk in Vlaams-Brabant, overweegt te stoppen door de financiële situatie en dat vroedvrouwenpraktijken ermee ophouden. Maar we blijven in overleg met het Riziv zoeken naar oplossingen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.