Huisartsen kunnen premie aanvragen om eerste keer ondersteunend personeel aan te nemen

Huisartsen kunnen vanaf 1 september een aanvraag tot premie indienen bij het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) om ondersteunend personeel in hun praktijk aan te werven wanneer het om een eerste aanwerving gaat. Dat meldt ontslagnemend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Vanaf november kunnen ze ook een tegemoetkoming aanvragen voor het medisch beheer van de praktijk wanneer ze al ondersteunend personeel tewerkstellen.

Vandenbroucke maakte dit voorjaar 16,7 miljoen euro vrij om de financiële drempel te verlagen voor huisartsen die zich willen laten bijstaan door ondersteunend personeel om zo meer ademruimte en tijd voor patiënten te krijgen. De maatregelen maken deel uit van het in maart aangekondigde 'Lentepakket'.  Een koninklijk besluit werd vorige week in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

Huisartsen kunnen bijvoorbeeld een verpleegkundige aannemen die aan de slag gaat in de praktijk en een aantal taken voor zijn of haar rekening neemt. Of een praktijkassistent die een aantal technisch-ondersteunende en eenvoudige medische handelingen van de arts of van een verpleegkundige kan overnemen, zoals afname van stalen voor het labo of extra ondersteuning bij onthaal, administratieve of logistieke taken.   

De huisartsen en huisartsenpraktijken kunnen rekenen op een eenmalige tussenkomst voor opleidings-, werkings- en infrastructuurkosten die ze maken bij de eerste aanwerving van ondersteunend personeel. De tegemoetkoming, die ze kunnen aanvragen van 1 september tot 31 oktober, zal afhankelijk van het aantal aanvragen, tussen 5.000 en 7.500 euro liggen. Naar schatting 5.477 praktijken - 4.872 solo- en 605 groepspraktijken - komen voor deze tegemoetkoming in aanmerking.

Voor praktijken die al personeel tewerkstellen wordt bovendien een jaarlijkse forfaitaire tegemoetkoming van minstens 3.796 euro voorzien voor het managen van een administratief medewerker of een praktijkassistent met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd of voor het managen van een praktijkverpleegkundige in vast samenwerkingsverband. De aanvragen moeten tussen 1 november en 31 december bij het RIZIV worden ingediend.

> Meer informatie op de website van het RIZIV.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.